Ciasto francuskie to dla mnie największe wybawienie kiedy potrzebuje przygotować coś naprawdę “na szybko”. Wystarczy dorzucić jakieś owoce lub krem i deser gotowy. Próbowałam zliczyć ile tych ciasteczek mi wyszło, bo co chwila jakies znikało (zanim jeszcze goście przyszli) i chyba mi sie udało 🙂 Wyszło 26 sztuk, chociaż ciacha były różnej wielkości. Na początku robiłam je większe, ale stwierdziłam, że mniejszych wyjdzie więcej 🙂 no i chyba fajniejsze są takie małe ciasteczka “na raz” niż walka żeby się nie pobrudzić. Planowałam je tez bez dodatku cukru, ale miałam dośc kwaśne śliwki, więc ostatecznie poslodziłam je odrobine jakimś wynalazkiem który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można uzyskać łącząc cukier z cynamonem 🙂

Ciasteczka francuskie ze śliwkami

Składniki:

– 2 płaty ciasta francuskiego

– cukier cynamonowy 5 łyżeczek (lub cukier z cynamonem lub sam cukier, lub cukier waniliowy lub można ten punkt pominąć)

– 4 – 5 dużych sliwek

– żółtko

Śliwki kroimy w dość drobną kostkę. Ciasto francuskie kroimy w dowolne kwadraty (krótszy bok kroilam na 3 ). Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce śliwek. Muszę jeszcze dodać że ciasto kroiłam “na oko” więc nie wszystkie kwadraty były kwadratami, ale dla efektu końcowego nie miało to znaczenia 🙂 Śliwki posypujemy cukrem lub pomijamy ten krok. Teraz składamy z ciasta francuskiego kopertę. Najpierw łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je ze sobą nad śliwkami, a potem robimy to samo z pozostałymi rogami. staramy się je dość dobrze posklejać żeby koperty w trakcie pieczenia się nie pootwierały. Na końcu pędzelkiem smarujemy każde ciastko roztrzepanym żółtkiem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Ostatnie minuty obserwujemy ciastka czy zbytnio się nie przyrumieniają, w razie czego wycigamy je wcześniej.

Etapy powstawania ciastek: ukłdamy śliwki, posypujemy cukrem, składamy koperty i smarujemy żółtkiem

Przed podaniem, gdy ciastka wystygną posypałam je cukrem pudrem.

Szybki deser ze śliwkami
Ciastczka na każdą okazję
Szybki i łatwy deser
Szybki i łatwy deser

Smacznego!!!

Justyna