Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ INNE

Ciasto wegańskie czekoladowo – kawowe

Ciasto wegańskie czekoladowo – kawowe to chyba jedno ze smaczniejszych ciast tego typu na blogu. Jestem z niego naprawdę zadowolona. Bardzo podobała mi się konsystencja jaka wyszła zarówno spodu jak i kremu czekoladowego. Wizualnie ciasto przypomina mocno kremowy sernik. Faktycznie masa wyszła bardzo lekka i kremowa co się fajnie zrównoważyło z grubszym spodem. Ciasto robiłam z wykorzystaniem blendera ręcznego. Zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie z takim kielichowym. Jak zwykle przy tego typu ciastach dodatki są dowolne. Ja zdecydowałam się na liofilizowaną truskawkę

Ciasto wegańskie, przepis na tortownicę 18-19 cm:

SPÓD:

  • 90 g wypestkowanych daktyli
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 100 g płatków owsianych (lepiej drobnych)
  • 3 łyżki wody (lub kawy)

Daktyle drobno siekamy i rozgniatamy widelcem na miazgę. Dorzucamy resztę składników i dokładnie wszystko łączymy. Można nawet rękami. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na spód i dokładnie ugniatamy np. dnem szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki

Masa czekoladowo – kawowa:

  • 100 g nerkowców
  • 200 ml zaparzonej kawy
  • 5 daktyli 
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao

Nerkowce zalewamy kawą i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę. Orzechy z kawą miksujemy blenderem. Dodajemy daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Jeszcze raz blendujemy wszystko na gładką masę. Wylewamy na spód i schładzamy w lodówce minimum 3 godziny

wegańskie
Ciasto wegańskie czekoladowo – kawowe
ciasto wegańskie
Bez pieczenia
bez glutenu
Bez glutenu i bez jajek
Proste ciasto wegańskie
Idealnie kremowa konsystencja
ciasto wegańskie
Proste i pyszne ciasto bez pieczenia

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 × trzy =