Dziś w dziale ciasto na niedzielę szybkie łatwe – serniczek. I to nie byle jaki, bo z kawałkami czekolady oraz malinami, a całość na kruchym spodzie z ciasteczek. Mówię wam: pyszności!!! A do tego jeszcze sernik bardzo szybki w przygotowaniu. A jeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas to pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu pokażę wam jak wyglądało nasze eksperymentalne poletko z malinami ekologicznymi pod koniec sierpnia, o którym już wam pisałam (wpis znajdziecie tutaj ). Brat wraz z rodzicami nazbierali na raz pełne 3 miski i byli z tego faktu niesamowicie dumni 🙂

Rodzina na zbiorze malin
Rodzina na zbiorze malin
Krzaczek maliny pod koniec sierpnia
Krzaczek maliny pod koniec sierpnia

Jak widać maliny owocowały u nas całkiem nieźle pomimo, że to ich pierwsze lato. Na dzień dzisiejszy owocują jeszcze maliny jednoroczne.

A teraz zapraszam was na przepis na sernik. Składniki na foremkę o średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu:

Spód:

– 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk

– 60 g masła

– 1 łyżka kakao (gorzkiego)

Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciasteczek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i ugniatamy ją dokładnie dnem szklanki, jednocześnie przesuwając masę lekko do góry, aby zrobić brzegi. Foremkę z wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy.

Masa sernikowa:

– 250 g malin

– 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe

– 500 sera na serniki

– 0,5 szklanki cukru

– 1,5 łyżki oleju rzepakowego

– 2 jajka

– 2 łyżki śmietanki kremówki

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 cukier waniliowy

Czekoladę siekamy drobno. Maliny myjemy i odkładamy do lekkiego osuszenia. Wszystkie składniki na masę przekładamy do jednej miski i miksujemy bardzo krótko. Tylko do momentu kiedy zobaczymy, że składniki się połączyły. Wtedy wrzucamy do masy posiekaną czekoladę i mieszamy ją delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, a na dnie kładziemy naczynie do zapiekania wypełnione wodą (można ten element pominąć, ale dzięki temu sernik jest delikatniejszy i bardziej kremowy, poprzez parującą parę wodną). Masę sernikową wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki.

Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal

Maliny i czekolada w serze czyli sernik starciatella
Maliny i czekolada w serze czyli sernik starciatella
Sernik - ciasto pasujące na każdą okazję
Sernik – ciasto pasujące na każdą okazję
Sernik z malinami z ekologicznej uprawy
Sernik z malinami z ekologicznej uprawy
Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę
Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę
Ciasto idealne nie tylko na weekend
Ciasto idealne nie tylko na weekend

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Świat Ciasta