Konfitura czeresniowa (3)Coś mi się ten letni przepis zapodział 🙂 Sezon na czereśnie już dawno minął i nie zdążyłam się z wami podzielić moim nowym odkryciem, a mianowicie konfiturą czereśniową. Mi posmakowała, chociaż zachwycona nie byłam, a Moja Druga Połówka też stwierdziła, że woli konfitury o innych smakach. Dobrze, że to była tylko próba na malutki słoiczek 🙂 Ale może smak czereśni w formie konfitury znalazł wśród was wielbicieli 🙂

Składniki na słoiczek około 200 g:

– 0,5 kg czereśni umytych i wydrylowanych

– 200 g cukru

Czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Kolejnego dnia gotujemy około 3 godziny na małym gazie, do momentu aż czereśnie zmiękną i zgęstnieją. Mieszamy co jakiś czas by czereśnie sie nie przypaliły. Gdy konfitura położona na zimny talerzyk zastyga w przeciągu kilku sekund, oznacza to, że jest gotowa.

Konfitura czeresniowa (2)

Smacznego!!!