Szybki pudding jabłkowy to nic innego jak forma owsianki na zimno z nasionami chia. Będzie smakować zarówno da śniadanie jak i kolacje. Podobnie jak w ostatnim deserze dodatki oraz sam mus owocowy można dowolnie modyfikować. Bardzo posmakowałam ostatnio w tego typu deserach. Bo dla mnie ta forma przekąski to rodzaj deseru lub późnego podwieczorku. Lekkie, owocowe, typowo letnie przekąski trafiły w mój gust.
Szybki pudding jabłkowy
Składniki na 4 porcje:
- 300 g musu jabłkowego bez cukru
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki nasion chia
- 6 łyżek płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka słodzidła (u mnie syrop z agawy)
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki drobno posiekanych pistacji
- kilka malin do ozdoby
Wykonanie:
Mus jabłkowy mieszamy wraz z jogurtem. Mus najlepiej zrobić samemu. Czyli po prostu zblendować 3 jabłka. Ewentualnie można kupić gotowy w słoiczku. Ale warto wówczas popatrzeć na skład, żeby nie kupić musu dodatkowo słodzonego. Do masy dodajemy nasiona chia, płatki orkiszowe oraz syrop z agawy. Dokładnie całość mieszamy Przelewamy do 4 talerzy lub słoiczków. Posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi pistacjami. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. A najlepiej przygotować sobie deser dzień wcześniej. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments