Jedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją 🙂 Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale z kremem czekoladowym i warstwą bitej śmietany a’la straciatella. Widziałam pewne niezadowolenie w oczach mojego męża, na szczęście pomysł okazał się w 100% trafiony i już po pierwszym gryzie oboje byliśmy zadowoleni. Wyszło przepysznie 🙂 🙂 A przy okazji bezproblemowo i dość szybko.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto kruche:

– szklanka mąki

– 1 żółtko

– 100 g zimnego masła

– 2 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowy:

– 260 ml mleka

– 100 g masła

– budyń czekoladowy w proszku (sam proszek około 55 g)

– 3 łyżki cukru

– 60 g czekolady gorzkiej 70% kakao

Krem a’la starciatella:

– 125 ml śmietanki kremówki 30%

– łyżeczka cukru pudru

– kostka drobno posiekanej czekolady

Zaczęłam od ciasta kruchego. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zagniatałam pomiędzy palcami, aż składniki się połączyły i zaczęły razem sklejać w jedną kulę. Ciasto owinełam w folię spożywczą i wstawiłam na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 5 mm i przeniosłam do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. W niektórych miejscach ciasto mi się przerwało więc skleiłam je już w foremce. Wstawiłam je na 10 min do zamrażarki, a w tym czasie rozgrzewałam już piekarnik (200 stopni). Po wyjęciu z zamrażarnika oprószyłam ciasto mąką przykryłam papierem do pieczenia i obciażyłam kulkami ceramicznymi (można zastąpić kaszą, grochem lub ryżem). Piekłam 10 minut, następnie zdjęłam obciążenie i piekłam kolejne 10 minut. Odstawiłam do ostudzenia.

W połowie mleka rozpusciłam budyń. Do drugiej połowy dodałam masło, cukier i czekoladę. Całość podgrzewalam do momentu aż składniki się dobrze rozpusciły i połączyły. Wówczas przelałam do nich mleko z budyniem i zagotowałam (ciągle mieszajac). Odstawiłam do lekkiego ostudzenia i dopiero wówczas przełożyłam na ciasto kruche. Po całkowitym ostudzeniu wstawiłam foremkę do lodówki i przygotowałam bita śmietanę.

Czekoladę drobno posiekałam, a bitą śmietanę ubiłam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej wrzuciłam czekoladę i delikatnie zamieszałam. Przełożyłam na krem czekoladowy. Po kilku godzinach w lodówce ciasto było gotowę 🙂

Drewniana deska do krojenia
Ciasto kruche z kremem czekoladowym
Deska do serwowania
Proste i szybkie ciasto z kremem
Ciasto zaserwowane na drewnianej desce

Smacznego!!!

Justyna