Zbliżają się powoli Święta i wszyscy wiemy, że jest to bardzo intensywny czas dla tych, którzy zajmują się ich przygotowywaniem. Ja niestety po raz kolejny nie spędzę Świąt w domu, dlatego w ogóle nie poczuję ich atmosfery. Ale dla tych którzy, którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem całych przepisów, przy każdym cieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje.

CIASTO MALAKOFF

Ciasto Malakoff
Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff to ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim „ulepkiem”, ale tak nie jest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane są w soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ

TORT WILLIAMS

Tort Williams
Tort Williams

Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ

STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

Stefanka kokosowo - czekoladowa
Stefanka kokosowo – czekoladowa

Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią  tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące 😉 Przepis znajdziecie TUTAJ

SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO

Sernik tiramisu na zimno
Sernik tiramisu na zimno

W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest to propozycja dla wielbicieli tego deseru lub też po prostu kawy i kakao. Jest to sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec nie trzeba, ale trzeba użyć żelatyny. Wiem, że nie każdy ma do żelatyny dobre podejście 🙂 To był akurat mój pierwszy sernik na zimno i wyszedł rewelacyjnie, dlatego serdecznie polecam. Przepis znajdziecie TUTAJ

PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY NA HERBATNIKACH

Ciasto chałwowe do pieczenia
Ciasto chałwowe do pieczenia

Nie mogło tutaj zabraknąć jednego z moich ulubionych składników, czyli chałwy. Ciasto budową oraz składnikami przypomina ciasto Malakoff prezentowane powyżej, jednak chałwa je tu zdecydowanie wyróżnia. Masę i herbatniki przełożyłam konfiturą śliwkową, która z chałwą bardzo dobrze się zgrała. Ten przekładaniec był również dwa lata temu moim ciastem Świątecznym, ale Wielkanocnym. Dlatego z czystym sumieniem mogę go polecić na każde Święta. Przepis znajdziecie TUTAJ

BANOFFEE PIE

Banoffee pie
Banoffee pie

Banoffee pie to moja ostatnia, ale mocno popularna propozycja. Myślę, że to ciasto zna i jadło naprawdę wiele osób. Znalazło się w moim zestawieniu ponieważ jako jedyne ma wśród swoich składników banany oraz masę krówkową. Do tego jeszcze bita śmietana i ciasteczkowy spód i ciasto jest gotowe. Bardzo szybko, dość słodko, ale naprawdę przepysznie. Składniki znajdziecie TUTAJ

Mam nadzieję, że któryś przepis trafi w wasze gusta i zawita na waszym Świątecznym stole lub z jakiejkolwiek innej okazji pojawi się w waszych domach.

Pozdrawiam serdecznie

Justyna

 

Zapisz