Stefanka kokosowo - czekoladowa (3)Połącznie kokosu z czekoladą “chodziło” za mną już od jakiegoś czasu. I kiedy zobaczyłam na blogu Smakołyki Bereniki stefankę cappuccino wiedziałam że pozamieniam masy tak, by dopasować je do mojej zachcianki. Efekt wyszedł super, obie masy smakowały rewelacyjnie. Użyłam herbatników wieloziarnistych więc ciasto nie było zbyt slodko – maślane. Ciasto jest super dla wszystkich którzy nie są fanami piekarników, a do tego jest bardzo szybkie do wykonania no i meeega smaczne 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm:

Masa kokosowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 4 łyżki cukru

– 100 g wiórek kokosowych

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. W tym samym czasie możemy szykować drugą masę.

Masa czekoladowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 2 łyżki cukru

– 100 g czekolady 70% (lub innej)

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Dodatkowo:

– około 30 sztuk herbatników wieloziarnistych

– 50 g czekolady

– 40 ml śmietanki kremówki

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową (masy mogą być jeszce ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietankę podrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciacho można pałaszować 🙂

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal

Stefanka kokosowo - czekoladowa (2)

Stefanka kokosowo - czekoladowa (5)

Smacznego!!!