Muffiny z poziomkami (3)Super deser mam dzisiaj dla was, na sam widok i wspomnienie aż mi się buzia śmieje 🙂 Muffiny prawie jak zwykłe, ale jednak z niespodzianką: pod kopczykiem z ciasta znajduję się krem wraz z poziomkami. Oczywiście wybór owoców zależy od was, a pasować będą tu prawie każde. Na blogu Daktyle w czekoladzie, na którym znalazłam ten świetny przepis autorka użyła truskawek. Z takich kopczyków kreta będą zadowolone nie tylko dzieci ale i dorośli, sprawdzone 🙂 , a jedyną pracochłonną czynnością przy nich to oblepianie wierzchu pokruszonym ciastem. Polecam serdecznie.

Składniki na formę na 12 muffinek:

Babeczki:

– 120 g miękkiego masła

– 3/4 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

– 2 łyżki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka

– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Masa śmetankowa:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 200 g mascarpone

–  3 – 4 łyżki cukru pudru (do smaku)

– 200 g poziomek lub innych owoców

Kremówkę ubijamy wraz z cukrem, łączymy z mascarpone i odstawiamy do lodówki. Szykujemy babeczki: masło ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy tylko do momentu ich połączenia. Ciastem wypełniamy foremkę, wyłożoną papilotkami do 3/4 ich wysokości (babeczki urosną) i pieczemy w  180 stopniach 25 minut. Gdy muffinki ostygną nożykiem odcinamy ich wierzch i drążymy dołek. Odcięte ciasto kruszymy pomiędzy palcami. Owoce można wymieszać delikatnie z masą śmietankową lub, tak jak ja, poukładać po kilka owoców na dnie babeczki i dopiero wówczas wypełnić cały dołek masą (tak by wystawała ponad brzegi). Wierzch oblepiamy pokruszonym ciastem, delikatnie przyciskając je do masy. Babeczki przechowujemy w lodówce.

Jeden muffin to około 320 kcal

Muffiny z poziomkami (4)

Muffiny z poziomkami (8)

Muffiny z poziomkami (2)Smacznego!!!