Deser jogurtowo - jeżynowy (3)Koleżanka przywiozła mi kilka garści jeżyn, a że dzień wcześniej zrobiłam sernik brzoskwiniowy (o nim w następnym poście), to nie wiedziałam za bardzo do czego je wykorzystać. Doszłam do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić jakiś lekki deser. A takie nieplanowane desery do wykonania w 5 minut nadają się świetnie na podwieczorek lub nawet śniadanie 🙂 Deser wyszedł bardzo zdrowy, niskokaloryczny, a jednocześnie sycący i smaczny. Polecam serdecznie.

Składniki na dwa duże pucharki:

– 250 ml jogurtu naturalnego

– 2 łyżeczki delikatnego miodu kwiatowego

– 4-5 garści jeżyn (kilka odkładamy do dekoracji)

– opcjonalnie łyżeczka cukru pudru do smaku

Jeżyny po dokładnym umyciu blendujemy wraz z cukrem pudrem (jeżeli jest potrzebny). Jogurt miksujemy z miodem by nadać mu nieco lekkości. Do pucharka przelewamy odrobinę masy jeżynowej, następnie jogurt, masę jeżynową i na końcu znów jogurt – kolejność dowolna 🙂 Deser najlepiej schłodzić w lodówce, a przed podanim przyozdobić kilkoma jeżynami

Jeden duży pucherak to koło 250 kcal

Deser jogurtowo - jeżynowy (5)Deser jogurtowo - jeżynowy (8)Smacznego!!!