Sernik broskwiniowy (12)Tak jak pisałam w poprzednim poście, dziś mam dla was sernik brzoskwiniowy.Jest to kolejna pyszna propozycja jaką podejrzałam na blogu Smakołyki Bereniki. Serniki pojawiają się na blogu coraz częściej i myślę, że przy tej tendencji pozostanę, ponieważ je uwielbiam. Ten sernik jest dla wszystkich wielbicieli brzoskwiń i nie tylko. Jego podstawą jest pyszne ciasto kruche, a w masie serowej mamy pokaźną ilość tych owoców. Całość zwieńcza mus brzoskwiniowy – który u mnie nie zdążył dobrze stężeć przed robieniem zdjęć. Efekt końcowy jest pyszny: delikatny ale mocno brzoskwiniowy serniczek. Polecam serdecznie 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

Ciasto kruche:

– 80 g mąki

– 40 g zimnego masła

– 40 g cukru pudru

– 1 małe żółtko

Mąkę łączymy z cukrem i dodajemy posiekane masło. Składniki rozcieramy pomiędzy palcami. Gdy się połączą dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Wykonałam ten etap dzień wcześniej. A w dniu szykowania sernika, wyjęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam i przeniosłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 15 min (do lekko złocistego koloru). Ciasto odstawiamy i szykujemy masę.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

– 500 g twarogu

– 300 g brzoskwiń z puszki

– 3 jajka

– 100 g cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Brzoskwinie odsączamy z soku i blendujemy na mus.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz mus brzoskwiniowy i mąkę. Miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na kruchy spód i  pieczemy 70 – 80 min w 170 stopniach – do momentu, aż masa się zetnie. Sernik studzimy w piekarniku. Dokładnie wystudzony przenosimy do lodówki.

Mus brzoskwiniowy:

–  2 łyżki masła

– 6 łyżek syropu z brzoskwiń

– 2 połówki brzoskwiń

– 1 łyżka cukru pudru

– 3 łyżki kwaśniej śmietany

– listek lub łyżeczka żelatyny

Brzoskwinie blendujemy. Masło, syrop i cukier podgrzewamy. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Dodajemy żelatynę, rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy masa zacznie stygnąć dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Chłodną przekładamy na sernik i wstawiamy go do lodówki do całkowitego stężenia musu.

Z foremki wyszło mi 10 dużych porcji. Jedna to 340 kcal

Sernik broskwiniowy (13)Sernik broskwiniowy (9)

 

Smacznego!!!