Tortowy kopiec kreta (2)Typowy biszkopt piekłam pierwszy raz i nie wyobrażacie sobie jakiego stracha miałam gdy musiałam go rzucić na podłogę z wysokości 50 cm. Ale udało się i nikomu, a zwłaszcza ciastu nie stała się krzywda 🙂 Ciasto podpatrzyłam na blogu Siply delicious baking z drobną zmianą czyli tylko 3 warstwy biszkoptu. Dla mojej Drugiej Połówki zawsze lepiej jest gdy jest więcej kremu niż ciasta. Ciasto wyszło przepyszne i idealnie zrównoważone smakowo. Ale dopiero w trakcie jedzenia doszliśmy do wniosku, że ciasto jest tak jakby kopią popularnego Kopca Kreta tylko w innym wydaniu wizualnym. No i zniknęło w ciągu jednego dnia 🙂

Składniki na tortownicę 20 cm:

Biszkopt:

– 4 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki drobnego cukru

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 3 łyżki kakao

– 40 g czekolady (u mnie gorzka) startej na drobnych oczkach

– espresso do nasączenia

Krem:

– 250 g mascarpone

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 300 ml kremówki

– 1 śmietan fix

– 2 banany pokrojone w plasterki

Białka ubijamy na sztywna pianę i pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę, kakao i czekoladę i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki pozostawiamy suche. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 35 – 45 min do suchego patyczka.Po wyłączeniu piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości 50 cm np. na dywan po czym odstawiamy jeszcze na chwilę do uchylonego piekarnika. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. W osobnej misce ubijamy śmietankę łącząc ja pod koniec ubijania z fixem. Łączymy masę śmietanową z serową i odstawiamy do lodówki. Gdy biszkopt jest już chłodny ostrym nożem oddzielamy jego brzegi od foremki. Ja odwróciłam mój biszkopt do góry nogami gdyż urósł z lekka górką, a nie chciałam jej ścinać.Przecinamy biszkopt w poprzek na 3 blaty (moje nie wyszły idealnie równe, nie mam jeszcze wprawy). Kroimy banana w plasterki (można go skropić sokiem z cytryny). Układamy pierwszy biszkopt, którego należy skropić kilkoma łyżeczkami kawy, następnie plasterki bananów i krem. Tak układamy dwie warstwy. Pozostałym kremem można przyozdobić boki i górę tortu. U mnie starczyło tylko na boki. Górę tortu polałam polewą czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej roztopionej w ciepłej śmietance 36 % ( 50 ml).

Z tej tortownicy otrzymujemy 10 całkiem sporych porcji. Jedna to 355 kcal.

Tortowy kopiec kreta (3)

Tortowy kopiec kreta (1)

Smacznego!!!