Ciasto Malakoff (2)Ciasto Malakoff już od dłuższego czasu widniało na mojej liście „do wykonania” . Przepis na niego znalazłam na blogu Zjem to! i postanowiłam zmodyfikować go tak samo jak autorka bloga – dodając konfiturę wiśniową. Ciasto zyskało nie tylko na smaku ale również na wyglądzie 🙂 Sam przepis zainteresował mnie ponieważ pochodzi z Austrii, a ja nigdy o nim nie słyszałam, więc miałam okazje do dokształcenia się 🙂  Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc jest dość szybkie do przygotowania. No i najważniejsza rzecz: jest rewelacyjne w smaku!!! Moja Druga Połówka nadała mu tytuł jednego z najlepszych ciast bez pieczenia. Polecam serdecznie.

Skladniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa:

– 200 g miękkiego masła

– 2 żółtka

– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

– 3 płaskie łyżki mąki pszennej

– 1,5 szklanki mleka

– 0,5 szklanki śmietanki 36%

– 4 łyżki cukru

– opakowanie cukru waniliowego

– łyżka soku z cytryny

Krem przygotowujemy tak jak budyń. Szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka oraz mąki należy dokładnie zmiksować by nie było grudek i przelać do gotującego sie mleka. Gotować na minimalnym ogniu do zgęstnienia. Po ostudzeniu masy, ucieramy masło na puch i dodajemy go do budyniu. Na końcu dodajemy sok z cytryny.

Dodatkowo:

– około 30 biszkoptów typu lady fingers

– 100 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (można również użyć rumu)

– około 4 łyżki konfitury wiśniowej

– 3 garście płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów, konfiturę w niewielkiej ilości oraz krem. Kolejną warstwę biszkoptów nasączamy w soku z pomarańczy, nakładamy konfiturę i krem. Gotowe ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy około 2 godzin w lodówce.

Z foremki wyszło 10 dużych porcji(nie żałowaliśmy sobie). Jedna to 380 kcal. Jeżeli wykroicie 14 porcji, jedna będzie mieć 290 kcal.

Ciasto Malakoff (1)

Ciasto Malakoff (3)Smacznego!!!

Justyna

Zapisz

Zapisz