Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff (2)Ciasto Malakoff już od dłuższego czasu widniało na mojej liście „do wykonania” . Przepis na niego znalazłam na blogu Zjem to! i postanowiłam zmodyfikować go tak samo jak autorka bloga – dodając konfiturę wiśniową. Ciasto zyskało nie tylko na smaku ale również na wyglądzie 🙂 Sam przepis zainteresował mnie ponieważ pochodzi z Austrii, a ja nigdy o nim nie słyszałam, więc miałam okazje do dokształcenia się 🙂 Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc jest dość szybkie do przygotowania. No i najważniejsza rzecz: jest rewelacyjne w smaku!!! Moja Druga Połówka nadała mu tytuł jednego z najlepszych ciast bez pieczenia. Polecam serdecznie.

Skladniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa:

– 200 g miękkiego masła

– 2 żółtka

– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

– 3 płaskie łyżki mąki pszennej

– 1,5 szklanki mleka

– 0,5 szklanki śmietanki 36%

– 4 łyżki cukru

– opakowanie cukru waniliowego

– łyżka soku z cytryny

Krem przygotowujemy tak jak budyń. Szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka oraz mąki należy dokładnie zmiksować by nie było grudek i przelać do gotującego sie mleka. Gotować na minimalnym ogniu do zgęstnienia. Po ostudzeniu masy, ucieramy masło na puch i dodajemy go do budyniu. Na końcu dodajemy sok z cytryny.

Dodatkowo:

– około 30 biszkoptów typu lady fingers

– 100 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (można również użyć rumu)

– około 4 łyżki konfitury wiśniowej

– 3 garście płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę biszkoptów, konfiturę w niewielkiej ilości oraz krem. Kolejną warstwę biszkoptów nasączamy w soku z pomarańczy, nakładamy konfiturę i krem. Gotowe ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy około 2 godzin w lodówce.

Z foremki wyszło 10 dużych porcji(nie żałowaliśmy sobie). Jedna to 380 kcal. Jeżeli wykroicie 14 porcji, jedna będzie mieć 290 kcal.

Ciasto Malakoff (1)

Ciasto Malakoff (3)Smacznego!!!

Justyna

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

38 komentarzy

  • Reply
    ~Aga
    9 stycznia 2015 at 17:27

    Musę przyznać, że i mnie zaintrygował. Ciasto zachwycające!

  • Reply
    ~ja55
    10 stycznia 2015 at 09:55

    Te biszkopty to po polsku „kocie języczki”. I nawet wiki tak twierdzi http://en.wikipedia.org/wiki/Ladyfinger_%28biscuit%29

    • Reply
      Justyna
      10 stycznia 2015 at 12:40

      Dzięki za podpowiedz:-)

  • Reply
    ~Kasia
    10 stycznia 2015 at 12:06

    Przepis do wyprobowania jeszcze dzisiaj tylko jakies wielkosci blaszke uzyc? 🙂

    • Reply
      Justyna
      10 stycznia 2015 at 12:39

      Składniki podane są na blaszke o wielkości 20×20 cm. Smacznego:-)

  • Reply
    ~gin
    10 stycznia 2015 at 23:35

    Wygląda cudownie, musiało rozpływać się w buzi 🙂

  • Reply
    ~Kopalnia Smaku
    14 stycznia 2015 at 09:07

    brzmi apetycznie:) od siebie polecam ciasteczka maślane z migdałami: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/114-100098-ciasteczka_maslane_z_migdalami.html

  • Reply
    ~maras
    14 stycznia 2015 at 10:19

    mnie tez zaintrygowalo to ciasteczko , zabieram sie do wyrobu

    • Reply
      Justyna
      14 stycznia 2015 at 10:35

      Polecam serdecznie i pozdrawiam

  • Reply
    ~nastka
    14 stycznia 2015 at 10:23

    To nie jest Malakoff 🙁

    • Reply
      Justyna
      14 stycznia 2015 at 10:36

      W opisie napisałam, że jest to wersja zmodyfikowana:-)

  • Reply
    ~ewka
    14 stycznia 2015 at 11:19

    Pysznie wyglądające ciasto polecam moje pyszności http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

  • Reply
    ~blogof
    14 stycznia 2015 at 11:23

    Ciasto światowej klasy. Pięknie wygląda na zdjęciu. Pozdrawiam i zapraszam na ciasta domowe
    http://przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    14 stycznia 2015 at 12:37

    Ależ pyszne, delikatne ciasto, do siebie zapraszam na ciasto Krakers z brzoskwiniami, również bez pieczenia
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-krakers-bez-pieczenia

  • Reply
    ~przepismamy
    14 stycznia 2015 at 19:31

    Super propozycja
    Na zimno uwielbiam i czesto robie sernik
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/sernik-na-zimno.html

  • Reply
    ~mariola
    14 stycznia 2015 at 19:50

    ciasto znam z nazwy, ale jeszcze go nie próbowałam 🙂 muszę koniecznie nadrobić te zaległości, bo prezentuje się pysznie 🙂 pozdrawiam i zapraszam dzisiaj do mnie na FAWORKI: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/01/chrust-faworki.html

  • Reply
    ~kasia
    15 stycznia 2015 at 08:11

    Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).

  • Reply
    ~paula
    13 lutego 2015 at 19:59

    Zrobiłam, przepyszne 🙂 Jedne z najlepszych ciast jakie jadłam 🙂 Polecam wszystkim !! 🙂 PYCHA 😀

    • Reply
      Justyna
      13 lutego 2015 at 23:35

      Bardzo się cieszę że smakowało:-) Pozdrawiam serdecznie!!

  • Reply
    ~kinia
    18 marca 2015 at 19:53

    Nie masz w zwyczaju podawania źródła inspiracji? widziałam ten przepis na innym blogu.

    • Reply
      Justyna
      18 marca 2015 at 20:45

      Tak sie składa, że zawsze podaje źródło inspiracji. Także i w tym przypadku skorzystałam z bloga „Zjem to!” i napisalam o tym w początkowym opisie. Wystarczyło tylko dokładnie przeczytać. Pozdrawiam

  • Reply
    ~miro
    26 marca 2015 at 14:20

    Aha no i warto zaznaczyć że to nie cukier waniliowy tylko wanilinowy…który to z wanilią nie ma nic wspólnego.
    Pozdrawiam

  • Reply
    ~ewa
    6 maja 2015 at 07:58

    Witam, muszę wypróbować bo zapowiada się świetnie, wielokrotnie robiłam krem budyniowy ale nigdy nie dawałam do niego kremówki i soku z cytryny 🙂 zastanawiam się czy można zmiksować budyń z mascarpone zamiast masła, żeby tak nie twardniało w lodówce, jak Pani myśli ? Pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      6 maja 2015 at 09:48

      Bałabym się że masa się zetnie, ponieważ mascarpone jest dość wrażliwym serem. Ale jeżeli się Pani zdecyduje to proszę dać znać jak wyszło bo sama jestem ciekawa:-) pozdrawiam

      • Reply
        ~ewa
        6 maja 2015 at 13:26

        Kiedys robilas ciasto kubuś i tam też jest budyn ale gotowany na soku i miksowalam z mascarpone, wyszlo super ale dalam pól galaretki w proszku do goracego budyniu wiec pozniej wszystko fajnie sie trzymalo, tu bym nie chciala dawac żelatyny bo w sumie budyń wychodzi gęsty, spróbuje i dam znać 🙂

  • Reply
    ~Kasia
    8 sierpnia 2015 at 14:17

    A mi się zdążył krem po dodaniu masła. Zrobiłam ciasto ale czy będzie dobre?

  • Reply
    Gosia
    14 lipca 2016 at 14:54

    Zrobiłam, zjadłam i smaku nie zapomniałam!!! Ciasto rewelacyjne, godne polecenia!!!

    • Reply
      Justyna
      19 lipca 2016 at 15:08

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 pozdrawiam

    Leave a Reply

    4 × dwa =