Crumble z bananami i czekoladą (3)Odkąd zaopatrzyłam się wkońcu w kokilki, testuje je tak często jak się da 🙂 A dziś mam dla was przepis, który czekał na mojej liście “do zrobienia” już od dawna i w końcu przyszła na niego pora. Podpatrzony na blogu Mała Cukierenka deser, którego głównymi składnikami jest kruszonka, banany oraz czekolada odrazu przypadł mi do gustu. Był przepyszny, chociaż następnym razem zrezygnuję z użycia miodu, ponieważ deser był i tak wystarczająco słodki 🙂 Zjedliśmy całość od razu, na raz 🙂 Więc nawet nie wiem jak smakowałby na zimno 🙂

Składniki na 3 kokilki:

– 1,5 – 2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)

– 1 łyżka płynnego miodu (można zrezygnować)

– 50 g startej czekolady (użyłam 60% kakao)

Kruszonka:

– 80 g mąki

– 50 g zimnego masła

– 1/3 szklanki cukru

Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z miodem. Składniki na kruszonkę zagniatamy pomiędzy palcami. Czekoladę ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do kokilek rozkładamy papkę bananową, posypujemy ją gęsto czekoladą i całość przykrywamy kruszonką. Pieczemy w piekarniku około 15-20 min (do momentu aż kruszonka ładnie się zezłoci)

Jedna porcja (kokilka) to około 460 kcal.

Crumble z bananami i czekoladą (1)

Crumble z bananami i czekoladą (2)Smacznego!!!