Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ SERNIKI

Sernik czekoladowo – kawowy

Sernik czekoladowo kawowy (3)Wraz z nadejściem Nowego Roku, witam was tym o to czekoladowym sernikiem. Przy okazji, życzę wszystkim aby ten Nowy Rok był jeszcze lepszy od poprzedniego i aby przyniósł same miłe chwile. Wracając do sernika. Przepis na niego znalazłam na stronie Domowe Frykasy, zdecydowałam się zrobić inny spód niż w przepisie (wykorzystałam składniki , które akurat miałam pod reką) i wprowadziłam niwielkie zmiany w samej masie serowej. Ciacho zawiera naprawdę sporą ilość czekolady (użyłam 65% kakao), która skutecznie zabija posmak kawy, więc polecam dodać jej troszkę więcej. Sernik wyszedł dobry, ale nie był rewelacyjny (co w sumie mnie zdziwiło, patrząc na ilość dodanej czekolady). Bardzo fajnie natomiast skomponowała się z nim konfitura wiśniowa.

Składniki na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

– 15 herbatników pełnoziarnistych

– 5 biszkoptów

– garść migdałów

– 50 g masła

– 2 łyżeczki kakao

Biszkopty, herbatniki i migdały zblendowałam na piasek. Dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Masło rozpuściłam w mikrofalówce i dodałam do składników sypkich. Całość wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam dnem szklanki i wstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA:

– 200 ml śmietany 18%

– 2 łyżki kawy

– 2 łyżki kakao

– 260 g czekolady 65%

– 500 g twarogu

– 3/4 szklanki cukru (im bardziej mleczna czekolada tym mniej cukru dodajemy)

– 3 jajka

– kilka łyżek konfitury wiśniowej

Śmietanę, kawę i kakao delikatnie podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem, na końcu dodajemy ser. Do masy powoli przelewamy czekoladę. Masę serową przelewamy na zimny spód ciasteczkowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu przyozdabiamy ciacho konfiturą.

Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 530 kcal.

Sernik czekoladowo kawowy (1)

Sernik czekoladowo kawowy (2)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

29 komentarzy

  • Reply
    ~Justyna K.
    1 stycznia 2015 at 15:31

    Ach, wspaniały. Podziwiam, ja jestem antytalentem deserowym raczej. Użyłaś twarogu w kostce czy już zmielonego?

  • Reply
    ~gin
    3 stycznia 2015 at 19:52

    Mmm, wygląda kusząco 🙂

  • Reply
    ~dwie lewe ręce w kuchni
    6 stycznia 2015 at 11:15

    Ale plama!
    I gdyby nie Twoje przepisy, z których czasami korzystam, bo są ciekawe i mnie który jest antytalentem w kuchni się udaje stworzyć coś co zachwyca rodzinkę nigdy bym go nie przeczytała. Nie odróżniasz kawy od kakao? Przeciez ten sernik jest czekoladowo kakaowy, ewentualnie można by jeszcze dodać z konfiturą wiśniową. A z kawą nie dałoby się tego produktu zjeść. Sernik kawowy? Smakuje ale sernik do kawy!

    • Reply
      Justyna
      6 stycznia 2015 at 13:08

      Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów. Ale ten przepis to nie plama:-) Faktycznie jest w nim również kakao, ale w przepisie (również oryginalnym) znajduje się także kawa i dletego sernik dostał tytuł czekoladowo kawowy. Uważam też, że był smaczny tylko nie do konca trafił w mój gust, dodałabym więcej kawy 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~bułka z chlebem
    6 stycznia 2015 at 11:29

    Uwielbiam serniki w każdej wersji, a ten wygląda pysznie. U mnie dzisiaj makowiec piegus 🙂
    http://bulkazchlebem.pl/makowiec-piegus

  • Reply
    ~tss123
    6 stycznia 2015 at 11:56

    Prawda, każdy sernik się świetnie komponuje z owocami 🙂 Polecam z suszonym śliwkami i morelami – http://www.stachurska.eu/?p=1052 . Czekoladowy też czasem robię, z czekoladą 90 % .

  • Reply
    ~uta
    7 stycznia 2015 at 10:25

    A jaka to ma byc kawa? sypka, plynna?

    • Reply
      Justyna
      7 stycznia 2015 at 13:03

      Kawa powinna być sypka, ale rozpuszczalna. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~Iva
    5 lutego 2015 at 15:29

    Ja nie wieeeeem dlaczego tu weszłam:(. Na diecie jestem ()w trakcie leczenia przybyło mi 17kg, a to wszystko wygląda przepysznie i tucząco. Mężowi będę robić to sobie skubnę…

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2015 at 20:34

      Coś mniej kalorycznego tez się napewno znajdzie:-)

  • Reply
    ~marteeek
    8 lutego 2015 at 15:09

    jaka kawa byla dodana,bo nie wiem czy moge dodac rozpuszczalna,,pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      8 lutego 2015 at 16:53

      Jak najbardziej pasuje tu kawa rozpuszczalna i takiej uzylam.

  • Reply
    ~ala
    13 lutego 2015 at 17:57

    Tą czekoląde którą wlewamy do masy to wlewamy ciepła czy ostudzona nieco?

    • Reply
      Justyna
      13 lutego 2015 at 23:34

      Czekoladę wlewamy lekko ostudzoną

  • Reply
    ~lena
    13 lutego 2015 at 18:00

    Cudowne wyglada, ale pytanie mam -masa czekoladowa ma być wlewana do masy serowej jeszcze ciepla- przestudzona czy jaka?

    • Reply
      Justyna
      13 lutego 2015 at 23:35

      Masa czekoladowa powinna być lekko ostudzona. Pozdrawiam serdecznie:-)

  • Reply
    ~monika
    23 lutego 2015 at 15:12

    Czy to ma być normalna kwaśna śmietana czy smietanka?

    • Reply
      Justyna
      24 lutego 2015 at 08:24

      To ma być normalna kwaśna śmietana 18%

  • Reply
    ~Kaja
    3 kwietnia 2015 at 16:45

    Coś mi chyba nie wychodzi – właśnie się piecze mój sernik- już 60 minut a w środku nadal mokry – proporcje zachowałam zgodnie z przepisem.
    Co teraz ??!?!?!?!?!

    • Reply
      Justyna
      3 kwietnia 2015 at 21:27

      Przepraszam że odpisuje dopiero teraz. Mam nadzieję że sernik jednak wyszedł. To chyba mój błąd, mogłam dodać że środek powinien być ścięty ale może pozostać lekko galaretowaty. Ciasto „dochodzi” w trakcie studzenia. Pozdrawiam

    Leave a Reply