Sernik czekoladowo kawowy (3)Wraz z nadejściem Nowego Roku, witam was tym o to czekoladowym sernikiem. Przy okazji, życzę wszystkim aby ten Nowy Rok był jeszcze lepszy od poprzedniego i aby przyniósł same miłe chwile. Wracając do sernika. Przepis na niego znalazłam na stronie Domowe Frykasy, zdecydowałam się zrobić inny spód niż w przepisie (wykorzystałam składniki , które akurat miałam pod reką) i wprowadziłam niwielkie zmiany w samej masie serowej. Ciacho zawiera naprawdę sporą ilość czekolady (użyłam 65% kakao), która skutecznie zabija posmak kawy, więc polecam dodać jej troszkę więcej. Sernik wyszedł dobry, ale nie był rewelacyjny (co w sumie mnie zdziwiło, patrząc na ilość dodanej czekolady). Bardzo fajnie natomiast skomponowała się z nim konfitura wiśniowa.

Składniki na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

– 15 herbatników pełnoziarnistych

– 5 biszkoptów

– garść migdałów

– 50 g masła

– 2 łyżeczki kakao

Biszkopty, herbatniki i migdały zblendowałam na piasek. Dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Masło rozpuściłam w mikrofalówce i dodałam do składników sypkich. Całość wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam dnem szklanki i wstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA:

– 200 ml śmietany 18%

– 2 łyżki kawy

– 2 łyżki kakao

– 260 g czekolady 65%

– 500 g twarogu

– 3/4 szklanki cukru (im bardziej mleczna czekolada tym mniej cukru dodajemy)

– 3 jajka

– kilka łyżek konfitury wiśniowej

Śmietanę, kawę i kakao delikatnie podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. W osobnej misce ucieramy jajka z cukrem, na końcu dodajemy ser. Do masy powoli przelewamy czekoladę. Masę serową przelewamy na zimny spód ciasteczkowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu przyozdabiamy ciacho konfiturą.

Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 530 kcal.

Sernik czekoladowo kawowy (1)

Sernik czekoladowo kawowy (2)

 

Smacznego!!!