Słodki bałagan w dużej szklance, czyli eton mess tym razem w wersji ananasowej. Bardzo lubię ten deser, ponieważ można go połączyć praktycznie z każdym owocem, przez co daje nam wiele możliwości smakowych i opcji ich testowania. Bita śmietana, beza i mus owocowy – połączenie mimo, że dość kaloryczne, to jednak na swój sposób lekkie. Zarówno mi jak i Mojej Drugie Połówce deser smakował, jednak naszym faworytem pozostaje w dalszym ciągu eton mess z kiwi (przepis TUTAJ).
Składniki na dwie duże (lub 4 mniejsze) porcje:
– około 3/4 świeżego ananasa
– 250 ml śmietanki kremówki
– łyżeczka cukru pudru
– bezy (około 30 małych sztuk)
Ananasa zblendowałam na mus, w którym pozostały drobne kawałki owocu. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Składniki przełożyłam do szklanek tworząc warstwy: mus owocowy, pokruszone bezy, śmietanka. Przed podaniem najlepiej schłodzic deser w lodówce.
Przy dwóch porcjach jeden deser to około 540 kcal. Gdy rozłożymy składniki na 4 porcje, jedna wyniesie około 270 kcal.
4 komentarze
~gin
27 grudnia 2014 at 21:20Świetnie wygląda, taki słoneczny deser na mroźny, grudniowy dzień 🙂
Justyna
27 grudnia 2014 at 22:05Zgadza się, taki całkiem pozytywny:-)
~ania
3 stycznia 2015 at 13:57super wygląda i super smaczny, ja polecam domowy wyrób serów: camembert, mozarella, parmezan i inne http://blog.winoiser.com
~mniam
7 lipca 2015 at 12:58Te kaloria na końcu były zupełnie niepotrzebne! 😀