Bez kategorii/ DESERY

Eton Mess ananasowy

Eton Mess Ananasowy (1)Słodki bałagan w dużej szklance, czyli eton mess tym razem w wersji ananasowej. Bardzo lubię ten deser, ponieważ można go połączyć praktycznie z każdym owocem, przez co daje nam wiele możliwości smakowych i opcji ich testowania. Bita śmietana, beza i mus owocowy – połączenie mimo, że dość kaloryczne, to jednak na swój sposób lekkie. Zarówno mi jak i Mojej Drugie Połówce deser smakował, jednak naszym faworytem pozostaje w dalszym ciągu eton mess z kiwi (przepis TUTAJ).

Składniki na dwie duże (lub 4 mniejsze) porcje:

– około 3/4 świeżego ananasa

– 250 ml śmietanki kremówki

– łyżeczka cukru pudru

– bezy (około 30 małych sztuk)

Ananasa zblendowałam na mus, w którym pozostały drobne kawałki owocu. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Składniki przełożyłam do szklanek tworząc warstwy: mus owocowy, pokruszone bezy, śmietanka. Przed podaniem najlepiej schłodzic deser w lodówce.

Przy dwóch porcjach jeden deser to około 540 kcal. Gdy rozłożymy składniki na 4 porcje, jedna wyniesie około 270 kcal.

Eton Mess Ananasowy (2)

Eton Mess Ananasowy (3)Smacznego!!!

 

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    ~gin
    27 grudnia 2014 at 21:20

    Świetnie wygląda, taki słoneczny deser na mroźny, grudniowy dzień 🙂

    • Reply
      Justyna
      27 grudnia 2014 at 22:05

      Zgadza się, taki całkiem pozytywny:-)

      • Reply
        ~ania
        3 stycznia 2015 at 13:57

        super wygląda i super smaczny, ja polecam domowy wyrób serów: camembert, mozarella, parmezan i inne http://blog.winoiser.com

  • Reply
    ~mniam
    7 lipca 2015 at 12:58

    Te kaloria na końcu były zupełnie niepotrzebne! 😀

  • Leave a Reply

    siedemnaście − jeden =