Eton Mess Ananasowy (1)Słodki bałagan w dużej szklance, czyli eton mess tym razem w wersji ananasowej. Bardzo lubię ten deser, ponieważ można go połączyć praktycznie z każdym owocem, przez co daje nam wiele możliwości smakowych i opcji ich testowania. Bita śmietana, beza i mus owocowy – połączenie mimo, że dość kaloryczne, to jednak na swój sposób lekkie. Zarówno mi jak i Mojej Drugie Połówce deser smakował, jednak naszym faworytem pozostaje w dalszym ciągu eton mess z kiwi (przepis TUTAJ).

Składniki na dwie duże (lub 4 mniejsze) porcje:

– około 3/4 świeżego ananasa

– 250 ml śmietanki kremówki

– łyżeczka cukru pudru

– bezy (około 30 małych sztuk)

Ananasa zblendowałam na mus, w którym pozostały drobne kawałki owocu. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Składniki przełożyłam do szklanek tworząc warstwy: mus owocowy, pokruszone bezy, śmietanka. Przed podaniem najlepiej schłodzic deser w lodówce.

Przy dwóch porcjach jeden deser to około 540 kcal. Gdy rozłożymy składniki na 4 porcje, jedna wyniesie około 270 kcal.

Eton Mess Ananasowy (2)

Eton Mess Ananasowy (3)Smacznego!!!