Kostka alpejska (4)Na początku wpisu zacznę od ciasta, które wam dzisiaj przygotowałam. Przymierzałam się do niego już kilkakrotnie, ale brak dostępu do kajmaku skutecznie mi to uniemożliwiał. Gdy jednak stałam się szczęśliwą posiadaczką jednej puszki, a w dodatku miałam w domu nadmiar małych bezików, od razu zabrałam się za to ciacho. Zainspirowałam się przepisem z bloga Cafe Amaretto, jednak pozostałam przy klasycznej wersji tego przysmaku. Samo ciasto czekoladowe zbyt mocno mi wyrosło, więc dominowało troszke nad resztą składników. Następnym razem przekroję je poprostu w poprzek na pół i wykorzystam do czegoś innego. W smaku ciasto wyszło bardzo dobre, chociaż nie powalające.

W drugiej części wpisu, korzystając z faktu, że dzisiaj Wigilia, chciałabym Wam wszystkim życzyć zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Aby ten czas był dla was okazją do refleksji oraz odpoczynku, wypełniał wasze serca nadzieją i miłością. Mam również nadzieję, że wszystkie wasze świąteczne potrawy i słodkości wyszły przepysznie. Pozdrawiam was wszystkich serdecznie 🙂 7646

Przepis na kostkę alpejską, foremka 20×20 cm:

Bezy:

– 1 białko

– 4 łyżki cukru

Bezy można przygotować nawet na kilka dni przed pieczeniem ciasta, lub wykorzystać te które mamay ewentualnie w domu. Białko ubijamy na sztywno i powoli, łyżka po łyżce dodajemy cukru, cały czas ubijając. Do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca i nie będziemy wyczuwać w niej cukru. Bezy wyciskamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w 100 stopniach około 1,5 godziny.

Ciasto:

– 1 jajko

– 35 g masła

– 50 g cukru

– 50 g mąki

– 20 g czekolady

– 20 g śmietany (18%)

– łyżeczka kakao

Masło roztapiamy wraz z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy czekoladę oraz śmietanę. Na samym końcu makę i kakao. Miksujemy wszystko do momentu połączenia składników i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach

Masa kajmakowa:

– 100 g miękkiego masła

– 200 g masy kajmakowej

– około 20 małych bezików

Masło ucieramy na puch. Dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy go z masłem (już nie miskujemy). Na końdu do masy dodajemy pokruszone bezy. Masę przekładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy go do lodówki. Masę śmietanową szykujemy dopiero gdy masa kajmakowa lekko zgęstnieje.

Masa śmietanowa:

– 500 ml śmietanki kremówki 36%

– łyżeczka cukru pudru

– starta kostka czekolady do posypania

Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem i przekładamy na masę kajmakową. Ciasto powinno przynajmniej przez noc postać w lodówce. Przed podaniem posypujemu go startą czekoladą.

Z foremki wyszło 14 porcji. Jedna to około 380 kcal.

Kostka alpejska (2)Kostka alpejska (3)

 

Smacznego!!!