Sernik z brzoskwiniami. Hmmm znowu sernik, ale nic nie poradzę, że uwielbiam serniki 🙂 Tym razem opcja bardziej klasyczna czyli z brzoskwiniami i bezową pianką. Chociaż kusi mnie znów sernik czekoladowy z owocami lata. Dawno już nie robiłam takiego klasyka i zapomniałam jaki jest pyszny. I nawet ta bezowa pianka mi się udała. Bo o ile z samymi bezami nie mam problemu to często na wierzchu ciasta nie wychodzi mi tak jak powinno. A tu wszystko idealnie 🙂 Aż żałowałam że zdecydowałam się na małą tortownicę.
Sernik z brzoskwiniami składniki na tortownicę 20 cm:
Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki wrzucamy do miski i zagniatamy tak długo aż całkowicie się połączą w jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto wałkujemy lub odrywamy po kawałku przenosząc na dno tortownicy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia
Masa serowa:
- 500 g twarogu (korzystam z tego z wiaderka)
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 100 g cukru
- około 200 g odsączonych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń
Brzoskwinie odkładamy na serwetkę żeby je odsączyć z soku (pomijamy ten krok gdy korzystamy z brzoskwiń świeżych) i kroimy je w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz brzoskwiń) przekładamy do miski i miksujemy chwilkę tylko do momentu ich połączenia. Przelewamy masę na ostudzony spód i na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut.
Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezę.
Beza:
- 2 białka
- 120 g cukru
Białka ubij na sztywną pianę po czym łyżka po łyżce dodawaj cukier ciągle miksując. Kolejną łyżkę cukru dodawaj do masy dopiero gdy poprzednia się rozpuści (można sprawdzić rozcierając pomiędzy palcami odrobinę masy, będzie czuć czy cukier nadal w niej jest). Masa powinna być gęsta i lśniąca. Gdy upłynie 50 minut sernika w piekarniku, wyjmij go i rozprowadź dokładnie bezę po wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku kolejne 15 minut. Dopiero po tym czasie można go delikatnie uchylić.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu AniaGotuje.pl
1 Comment
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką - Relaxtime
6 maja 2021 at 19:11[…] z bezową pianką oraz kruszonką. We wcześniejszych wpisach znajdziecie również przepis na sernik z samą bezową pianką. Ja jestem generalnie fanką serników ale takie klasyki lubię szczególnie. Wytestować muszę […]