Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik z brzoskwiniami

sernik

Sernik z brzoskwiniami. Hmmm znowu sernik, ale nic nie poradzę, że uwielbiam serniki 🙂 Tym razem opcja bardziej klasyczna czyli z brzoskwiniami i bezową pianką. Chociaż kusi mnie znów sernik czekoladowy z owocami lata. Dawno już nie robiłam takiego klasyka i zapomniałam jaki jest pyszny. I nawet ta bezowa pianka mi się udała. Bo o ile z samymi bezami nie mam problemu to często na wierzchu ciasta nie wychodzi mi tak jak powinno. A tu wszystko idealnie 🙂 Aż żałowałam że zdecydowałam się na małą tortownicę.

Sernik z brzoskwiniami składniki na tortownicę 20 cm:

Kruchy spód:

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki wrzucamy do miski i zagniatamy tak długo aż całkowicie się połączą w jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto wałkujemy lub odrywamy po kawałku przenosząc na dno tortownicy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu (korzystam z tego z wiaderka)
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • około 200 g odsączonych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń

Brzoskwinie odkładamy na serwetkę żeby je odsączyć z soku (pomijamy ten krok gdy korzystamy z brzoskwiń świeżych) i kroimy je w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz brzoskwiń) przekładamy do miski i miksujemy chwilkę tylko do momentu ich połączenia. Przelewamy masę na ostudzony spód i na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50 minut.

Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezę.

Beza:

  • 2 białka
  • 120 g cukru

Białka ubij na sztywną pianę po czym łyżka po łyżce dodawaj cukier ciągle miksując. Kolejną łyżkę cukru dodawaj do masy dopiero gdy poprzednia się rozpuści (można sprawdzić rozcierając pomiędzy palcami odrobinę masy, będzie czuć czy cukier nadal w niej jest). Masa powinna być gęsta i lśniąca. Gdy upłynie 50 minut sernika w piekarniku, wyjmij go i rozprowadź dokładnie bezę po wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku kolejne 15 minut. Dopiero po tym czasie można go delikatnie uchylić.

sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
sernik
Pyszny sernik
Prosty i pyszny sernik
sernik z brzoskwiniami

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu AniaGotuje.pl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply