Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Ciasto „bounty” z krówkową wkładką

Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni biszkopt i dopiero wtedy przygotowałam polewę kakaową. Powiem wam, że wyszło bardzo ciekawe połączenie. Mimo, że kajmaku nie było dużo, to był on delikatnie wyczuwalny i fajnie przełamywał się z masą kokosową. No i ta polewa 🙂 mój mąż jest jej największym fanem. Osobiście też bardzo ją lubię za ten intensywny kakaowy zapach i smak 🙂 Pomimo mokrej masy nasączyłam biszkopt herbatą bez cukru, dzięki temu ciacho pozostało cały czas wilgotne. Polecam serdecznie

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka

– 3 łyżki cukru

– 2 łyżki mąki

– 1 czubata łyżka kakao

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– odrobina soli

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,  a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do ubitych dodajemy cukier (ale nie cały na raz, tylko łyżka po łyżce). Miksujemy, aż masa będzie sztywna. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy, do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao i proszek do pieczenia. Masę mieszamy szpatułką lub mikserem ale na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do foremki i pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną część wkładamy do foremki i dowolnie nasączamy. Zdecydowałam się na herbatę earl grey bez cukru. Możecie wybrać również kawę, wodę z cytryną lub alkohol.

Masa kokosowa:

– 400 ml mleka

– 160 g wiórek kokosowych

– 0,5 szklanki cukru

– 130 g masła

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Połowę mleka należy wraz z cukrem zagotować. W drugiej połowie rozpuszczamy dokładnie mąkę intensywnie mieszając. Do gotującego się mleka z cukrem wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy 4-5 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy dokładnie do momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepłą masę przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki masy krówkowej

Polewa:

– 4 łyżki wody

– 3 łyżki cukru pudru

– 3 łyżki kakao

– 70 g masła

Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki. Szykujemy polewę kakaową. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie, aż  cukier się rozpuści. Dodajemy masło i grzejemy naszą masę do momentu rozpuszczenia  i połączenia się składników. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka. Gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasto, które ponownie wstawiamy do lodówki. Jemy jak tylko masa kokosowa i polewa zastygną 🙂

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal

Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem

Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem

Pyszne ciacho na każdą okazję

Pyszne ciacho na każdą okazję

Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia

Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia

Ciasto bounty z krówkową wkładką

Ciasto bounty z krówkową wkładką

Smacznego!!!

Źródło przepisu z moimi kilkoma zmianami: blog Ala piecze i gotuje

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Lena
    8 stycznia 2017 at 16:57

    Bardzo fajne połączenie ?

    • Reply
      Justyna
      8 stycznia 2017 at 20:00

      Dziękuje i serdecznie polecam 😉

  • Reply
    Niebieskie Migdały
    10 stycznia 2017 at 19:20

    Właśnie takiego przepisu szukałam, wygląda obłędnie, a wykonanie jak widzę nieskomplikowane 😉 Zapisałam w ulubionych i już w ten weekend wypróbuję 🙂

    • Reply
      Justyna
      10 stycznia 2017 at 20:28

      Zgadza sie wykonanie dość proste i dość szybkie 🙂 Daj znać czy smakowało 😉 pozdrawiam serdecznie

      • Reply
        Niebieskie Migdały
        16 lutego 2017 at 20:01

        Wyszło Pyszne ? a przepis na masę wykorzystam jeszcze do innych ciast ?

        • Reply
          Justyna
          16 lutego 2017 at 20:46

          Bardzo się cieszę 🙂 i polecam sie na przyszłość 🙂

  • Reply
    irena zet
    11 stycznia 2017 at 09:57

    Ach ci nasi mężowie 🙂 Mój codziennie dostaje ciacho do pracy w pudełeczku z widelczykiem.
    To ciacho pewnie mu się też spodoba 🙂 chociaż jest z kokosem, który jak twierdzi mój mąż, uwielbiają kobiety…..no coś w tym jest. Zaraz upiekę i zobaczymy.
    Pozdrawiam serdecznie życząc udanych wypekow
    ps.
    Będę tu zaglądać 🙂

    • Reply
      Justyna
      11 stycznia 2017 at 11:10

      Witaj Ireno, no to Twój mąż ma skarb w domu 🙂 Codziennie ciacho do pracy, pewnie inni nieźle mu zazdroszczą 🙂 Z kokosem się zgadzam, coś w tym jest, że bardziej przepadają za nim kobiety. Mój mąż stwierdził, że gdyby nie polewa czekoladowa to na pewno by mu nie smakowało. Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Reply
    Niebieskie Migdały
    24 stycznia 2017 at 09:25

    Upieczone i zjedzone 😉 Pyszne, szczególnie masa kokosowa 🙂

    • Reply
      Justyna
      24 stycznia 2017 at 20:18

      Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło, ale najważniejsze że smakowało 🙂 pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Beata
    26 lutego 2017 at 19:31

    Faaaajny przepis , a na jaką wielkość foremki ?

    • Reply
      Beata
      26 lutego 2017 at 19:40

      O ! Jest , przeoczyłam – blaszka 20×20 Smakowicie wygląda – niebawem wypróbuję 🙂

      • Reply
        Justyna
        26 lutego 2017 at 20:08

        Dokładnie 20×20 cm. Ciacho polecam bo było pyszne i życzę smacznego 🙂

  • Reply
    beata
    19 maja 2017 at 16:33

    zaciekawił mnie przepis na to ciasto więc upiekłam i wyszło bardzo,bardzo smakowite

    • Reply
      Justyna
      19 maja 2017 at 20:52

      Cześć Beata, miło mi to słyszeć i ciesze się że smakowało 🙂 pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply