Co powiecie na znane ciasto kokosowe ale z ciekawym dodatkiem? No dobrze, właściwie to miał być krem kajmakowy, ale jak dobrnęłam do tego etapu szykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni biszkopt i dopiero wtedy przygotowałam polewę kakaową. Powiem wam, że wyszło bardzo ciekawe połączenie. Mimo, że kajmaku nie było dużo, to był on delikatnie wyczuwalny i fajnie przełamywał się z masą kokosową. No i ta polewa 🙂 mój mąż jest jej największym fanem. Osobiście też bardzo ją lubię za ten intensywny kakaowy zapach i smak 🙂 Pomimo mokrej masy nasączyłam biszkopt herbatą bez cukru, dzięki temu ciacho pozostało cały czas wilgotne. Polecam serdecznie

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka

– 3 łyżki cukru

– 2 łyżki mąki

– 1 czubata łyżka kakao

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– odrobina soli

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,  a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do ubitych dodajemy cukier (ale nie cały na raz, tylko łyżka po łyżce). Miksujemy, aż masa będzie sztywna. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy, do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao i proszek do pieczenia. Masę mieszamy szpatułką lub mikserem ale na najmniejszych obrotach. Masę wylewamy do foremki i pieczemy 25 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną część wkładamy do foremki i dowolnie nasączamy. Zdecydowałam się na herbatę earl grey bez cukru. Możecie wybrać również kawę, wodę z cytryną lub alkohol.

Masa kokosowa:

– 400 ml mleka

– 160 g wiórek kokosowych

– 0,5 szklanki cukru

– 130 g masła

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Połowę mleka należy wraz z cukrem zagotować. W drugiej połowie rozpuszczamy dokładnie mąkę intensywnie mieszając. Do gotującego się mleka z cukrem wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy 4-5 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy dokładnie do momentu jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy resztę mleka z mąką i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ciepłą masę przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała.

Dodatkowo:

– 2-3 łyżki masy krówkowej

Polewa:

– 4 łyżki wody

– 3 łyżki cukru pudru

– 3 łyżki kakao

– 70 g masła

Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki. Szykujemy polewę kakaową. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie, aż  cukier się rozpuści. Dodajemy masło i grzejemy naszą masę do momentu rozpuszczenia  i połączenia się składników. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka. Gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasto, które ponownie wstawiamy do lodówki. Jemy jak tylko masa kokosowa i polewa zastygną 🙂

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal

Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem
Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem
Pyszne ciacho na każdą okazję
Pyszne ciacho na każdą okazję
Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia
Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia
Ciasto bounty z krówkową wkładką
Ciasto bounty z krówkową wkładką

Smacznego!!!

Źródło przepisu z moimi kilkoma zmianami: blog Ala piecze i gotuje

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz