Brownie migdalowe (3)Chyba udało mi sie zrobić brownie idealne (oczywiście w moim odczuciu) i jestem z niego naprawdę dumna 🙂 Przepis znalazłam na blogu Kuchnia in the city i okazał się on naprawdę strzałem w dziesiątkę. Środek był bardzo mokry i do tego wypałniony dużą ilością chrupiących platków migdałowych. Moja Druga Połówka zajadała się tak długo, aż nie mógł już więcej zmieścić. Jeszcze jedna zaleta zarówno tego ciasta jak i innych brownie: bardzo szybko się je przygotowywuje. Dla wszystkich lubiących czekoladę jest to wypiek idelany. Polecam serdecznie.

Składniki na dwie malutkie tortownice (2x 10 cm), myślę że składniki pasowałyby również do tortownicy 20 cm:

– 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao

– 100 g płatków migdałowych

– 150 g miękkiego masła

– 150 g cukru

– 50 g mąki

– 3 jajka
Na suchej patelni podgrzewamy płatki migdałowe, aż nabiorą złocistego koloru. W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę. Masło dokładnie miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, jajka, czekoladę i płatki migdałowe. Miksujemy wszystko razem dość krótko (tylko do momentu połączenia składników). Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 150 stopni 20 minut. Ciasto wyciągamy z foremki dopiero po jego ostudzeniu.
Każdą tortownicę pokroiłam na 4 więc wyszło 8 porcji. Jedna to 480 kcal.
Brownie migdalowe (5)
Brownie migdalowe (1)
Smacznego!!!