A mo偶e macie ochot臋 na deser? Ale nie taki zwyczajny tylko na deser o szczeg贸lnie pysznym smaku 馃檪 Mam tu na my艣li przysmak, kt贸ry podobny jest do tiramisu, ale smakuje prawie jak rafaello. Ojej, m贸wi臋 wam ju偶 dawno nie jad艂am tak dobrego deseru, ju偶 sam krem na bazie 偶贸艂tek wyszed艂 niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie by艂 taki t艂usty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podpra偶onymi wi贸rkami kokosowymi, start膮 bia艂膮 czekolad膮 i biszkoptami nas膮czonymi kaw膮. W oryginale biszkopty nas膮czone s膮 mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawia艂am si臋, 偶e to po艂膮czenie mo偶e wywo艂a膰 zbyt s艂odki i troch臋 md艂y efekt, a kawa doda艂a ca艂o艣ci fajnego orze藕wienia. Gdyby艣cie si臋 zdecydowali na wariant z likierem, dajcie zna膰 jak smakowa艂 馃檪 Fakt jest jeden: deser wyszed艂 naprawd臋 bardzo pyszny. Wed艂ug mojego m臋偶a zaszala艂am z wi贸rkami i mog艂oby ich by膰 odrobin臋 mniej, ale poza tym zajada艂, a偶 mu si臋 uszy trz臋s艂y, pomimo, 偶e nie jest najwi臋kszym fanem kokosu 馃檪

Sk艂adniki na 4 do 6 porcji – zrobi艂am 4 porcje: 2 ma艂e i 2 du偶e (lub te偶 2 normalne i 2 bardzo du偶e), sk艂adnik贸w wystarczy艂o by spokojnie na 6 ma艂ych (czyli normalnych) porcji:

– 80 g wi贸rek kokosowych

– 250 g mascarpone

– 2 偶贸艂tka

– 50 g bia艂ej czekolady

– 100 ml 艣mietanki krem贸wki

– 3 艂y偶ki cukru pudru

– oko艂o 140 g pod艂u偶nych biszkopt贸w

– szklanka kawy

Kaw臋 parzymy i odk艂adamy do ostudzenia. Czekolad臋 艣cieramy na tarce z ma艂ymi oczkami. Wi贸rki kokosowe przek艂adamy na such膮 patelni臋 i podpra偶amy, mieszaj膮c od czasu do czasu 偶eby si臋 nie przypali艂y. Zdejmujemy je z patelni gdy b臋d膮 lekko z艂ociste.

呕贸艂tka ucieramy z cukrem pudrem na jasn膮 puszyst膮 mas臋. 艢mietank臋 ubijamy w osobnej misce. Do 偶贸艂tek dodajemy mascarpone i miksujemy ale bardzo kr贸tko i na wolnych obrotach, 偶eby masa nie zrobi艂a si臋 zbyt p艂ynna. Na ko艅cu dodajemy bit膮 艣mietan臋 i jeszcze raz kr贸tko miksujemy. Przed „z艂o偶eniem” deseru mo偶na mas臋 wstawi膰 na chwilk臋 do lod贸wki – delikatnie st臋偶eje. Na dnie puchark贸w uk艂adamy biszkopty namoczone w kawie (1-2 sekundy wystarcz膮). Nast臋pnie uk艂adamy 2 艂y偶ki kremu, dalej wi贸rki i starta czekolada. Warstwy powtarzamy. W wierzchniej warstwie zamieni艂am czekolad臋 z wi贸rkami, tak aby to wi贸rki by艂y na wierzchu. Deser wk艂adamy na 2-3 godziny do lod贸wki. Krem st臋偶eje, ale nadal b臋dzie mi臋kki i delikatny.

Je偶eli z podanych sk艂adnik贸w przygotujecie 6 deser贸w to jeden b臋dzie mia艂 oko艂o 500 kcal. Ale je偶eli zdecydujecie si臋, tak jak ja, na 4 porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie 馃檪

Pyszny deser z wi贸rkami kokosowymi i bia艂膮 czekolad膮
Pyszny deser z wi贸rkami kokosowymi i bia艂膮 czekolad膮
Kokos w roli g艂贸wnej
Kokos w roli g艂贸wnej
Tiramisu w nowej wersji smakowej
Tiramisu w nowej wersji smakowej
Szybki, smaczny deser deser
Szybki, smaczny deser deser
Tiramisu a'la rafaello
Tiramisu a’la rafaello

Smacznego!!!

殴r贸d艂o wpisu: Sprawdzona kuchnia