Bez kategorii/ LODY

Lody poziomkowo – bananowe

Poziomki powoli się kończą, ale chyba uda mi się wykorzystać je jeszcze na jakiś deser. Tymczasem dzisiaj coś dla ochłody, również z udziałem poziomek oraz banana. Lody są w wersji trochę oszukanej, czyli nie jest to ten prawdziwy przepis gdzie w skład wchodzą surowe jajka. Mimo wszystko mam lekkiego stracha przed jajkami w takiej postaci, ale może kiedyś spróbuję. Tymczasem dziś są lody na bazie śmietanki kremówki i również są bardzo smaczne. Pomimo banana dominującym smakiem są jednak poziomki 🙂

Skład na około litr lodów:

– 2 banany

– 2 szklanki poziomek

– 250 g śmietanki kremówki

– 3/4 szklanki cukru pudru

Banany i poziomki miksujemy w blenderze. Śmietankę ubijamy, dodając w międzyczasie, partiami cukru pudru. Na koniec całość łączymy z owocami i miksujemy jeszcze przez chwilę. Lody wstawiamy do zamrażarki w pojemniku który umożliwi miksowanie w międzyczasie (najlepiej by miał on przykrywkę). Lody miksujemy lub blendujemy po 2, następnie po 4 i po 6 godzinach. Unikniemy w ten sposób zbierania się kryształków lodu. Lody możemy zostawić w pojemniku w którym były miksowane lub przełożyć do innego. Dobrze jest na pół godziny przed podaniem przełożyć lody do lodówki.

Jedna pełna łyżka lodów to około 40 kcal.

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

5 + dwanaście =