Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami to naprawdę jedno z prostszych ciast na blogu. Głównie ze względu na gotowe ciasto francuskie, które się tu stosuje. Osobiście nigdy jeszcze nie próbowałam zrobić ciasta francuskiego sama i trochę mnie ono przeraża 🙂 . Dlatego póki co pozostanę przy tym ze sklepu. To ciasto jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że upiecze je naprawdę każdy. A przy tym ma rewelacyjny smak. Będzie doskonałą alternatywą dla klasycznej tarty jabłkowej. PS. jest jeszcze jedna korzyść, z resztek ciasta zrobiłam ciasteczka 🙂
Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami składniki na tortownice 19 cm:
- ciasto francuskie
- jedno średnie jabłko (pokroiłam w plasterki)
- 5 łyżek migdałów mielonych
- 2 łyżki mąki
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g miękkiego masła
- pół opakowania cukru waniliowego (można pominąć)
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy ciasto, tak żeby sięgało ono brzegów foremki. W trakcie pieczenia te brzegi opadną na ciasto, dlatego też nie muszą być idealne. Jabłko obieramy i kroimy np. w plasterki
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, mąkę i jajko. Wszystko razem krótko miksujemy i wykładamy na ciasto francuskie. Masa będzie raczej gęsta. Ja wykładałam ją łyżką. Na masę układamy pokrojone jabłka. Pieczemy w 220 stopniach około 25 minut. W połowie pieczenia otworzyłam piekarnik i posypałam ciasto płatkami migdałowymi ponieważ lubię jak są podpieczone. Po 20 minut obserwowałam czy ciasto nie zaczyna się zbyt mocno rumienić
Muszę przyznać że to nadzienie migdałowe wyszło bardzo pyszne. Już się zastanawiam nad jego kombinacją z innymi owocami. Obstawiam np. moje ulubione maliny 🙂
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu przepisytradycyjne.pl
No Comments