Najprostsza babka jogurtowa to było moje odkrycie. Nie znajdziecie na bloku prawie żadnych babek lub keksów, bo byłam pewna, że mi te ciasta nie wychodzą. Kończyły się zazwyczaj się zakalcami. Wiem co mówię, bo sprawdziłam 🙂 Ostatnio keks pojawił się na blogu, uwaga uwaga… 6 lat temu 🙂 🙂 🙂 ( a był to keks na białkach ze śliwkami) Ale kto wie, może się to zmieni. Dałam temu ciastu drugą szansę, znalazłam fajny przepis i naprawdę się udało. Babka wyszła przepyszna. Nie licząc czasu w piekarniku, jej przygotowanie zajęło mi całe 5 minut 🙂 Więc warto zaryzykować.

Najprostsza babka jogurtowa SKŁADNIKI na keksówkę 25×12 lub dwie małe 8×15 cm:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (pół opakowania) – można pominąć
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • około 50 g drobno posiekanej czekolady

Wykonanie:

W jednej misce należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej wrzucamy pozostałe składniki (oprócz czekolady) i miksujemy do momentu ich połączenia. Dosypujemy mąkę i znów miksujemy ale krótko. Na końcu dorzucamy czekoladę i mieszamy całość szpatułką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nie j ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 – 60 minut. Polecam po 45 minut zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Oczywiście czekoladę można pominąć. Ewentualnie zamienić ją na coś innego. Pasowały by też suszone owoce np. rodzynki albo żurawina. Można też ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zrobić polewę czekoladową.

Najprostsza babka jogurtowa
Najprostsza babka jogurtowa
najprostsza babka
Babka z czekoladą
babka
Babka jogurtowa
najszybsze ciasto
Najszybsze ciasto

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog Mała Cukierenka