Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu to taka wariacja na temat brownie, z tym, że w przypadku tego ciasta nie używamy czekolady. Wystarczy kakao. W zasadzie polewa czekoladowa też nie jest potrzebna, ale u mnie akurat musi być :-). Wersję z czekoladą znajdziecie w przepisie na tiramisu brownie Mogłam piec je odrobinę krócej, żeby było bardziej wilgotne ale i tak nasączone biszkopty i warstwa serowa zrobiły swoje. Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu wyszło obłędne. Jest też proste i szybkie w wykonaniu.

SKŁADNIKI na foremkę 20×20 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 160 g masła
  • 40 g kakao niesłodkiego
  • 40 ml oleju
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • 140 g mąki

Masa twarogowa:

  • 175 g mascarpone
  • 200 g sera na serniki lub zmielonego twarożku
  • 3 białka
  • 35 g cukru + cukier lub aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • ok. 80 g biszkoptów (miałam te okrągłe i zużyłam ich 12 sztuk)
  • szklanka kawy
  • POLEWA: 50 ml śmietanki 30% + 50 g czekolady

WYKONANIE

Przygotowujemy kawę i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozpoczynamy od ciasta czekoladowego. Masło, kakao i olej wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż masło się rozpuści i składniki dobrze połączą. Do masy kakaowej dodajemy cukier i jajka. Krótko miksujemy, a na końcu dodajemy mąkę i znów krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do osobnej miski wrzucamy wszystkie składniki na masę twarogową i miksujemy do momentu ich połączenia.

3/4 masy kakaowej wylewamy do przygotowanej foremki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na masie kakaowej. Moje biszkopty nasączałam tak, że były całkowicie mokre. Na biszkopty wykładamy masę twarogową. A na wierzch resztę ciasta kakaowego. Delikatnie rozsmarowałam je łyżką ponieważ zostawiłam go troszkę za mało. Pieczemy w 180 stopniach (piekarnik góra dół) około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Opcjonalnie, gdy ciasto ostygnie, szykujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy śmietankę. Do ciepłej wrzucamy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy na ciasto.

Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu
Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu
ciasto czekoladowe
Pyszne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe o smaku tiramisu
Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
Najlepsze ciasto czekoladowe o smaku tiramisu

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu blog Wypieki Beaty

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    wedelka
    14 lutego 2020 at 17:54

    Zapowiada się bosko 🙂

    • Reply
      Justyna
      17 lutego 2020 at 10:06

      Oj było pysznie 🙂

  • Reply
    lucyna swoboda
    18 października 2024 at 10:39

    Mam pytania:
    1. czy napewno do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia ?
    2. Czy białka do masy serowej mają być ubite?

    • Reply
      Justyna
      22 października 2024 at 14:59

      Witaj,
      1. Na pewno nie dodajemy proszku do pieczenia. To ciasto typu brownie więc nie ma takiej potrzeby. Ono nie będzie wyrastać
      2. Nie. Nie powinny być ubite. Pozostają w formie płynnej
      pozdrawiam 🙂

    Leave a Reply

    dziewiętnaście + 8 =