Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Sernik limonkowy bez pieczenia

Sernik bez pieczenia

Sernik limonkowy bez pieczenia to pierwsze co udało mi się przygotować po dopchaniu się do kuchni. W której udostępniają mi trochę miejsca na jakieś dwie godziny. Niby nie dużo, ale już coś można podziałać więc niezmiernie mnie to cieszy 🙂 Piekarnik kuchni hotelowej troszkę mnie przeraża więc na pierwszy ogień poszło ciasto bez pieczenia. A dokładnie sernik na zimno. Prosty, szybki i przyjemny w przygotowaniu. Jest też fajnie orzeźwiający. W oryginale występował bez czekolady, ale jak już wiecie, u mnie czekolada musi być 🙂 Mąż stwierdził, że był odrobinę za tłusty, następnym razem wymienię któryś ze składników na coś lżejszego.

Sernik limonkowy bez pieczenia SKŁADNIKI na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 40 g masła
  • czubata łyżeczka kakao

Herbatniki miksujemy na piasek. Gdyby zostały większe kawałki to też w porządku. Masło roztapiamy np. w mikrofali. Łączymy herbatniki z masłem i kakao. Całość mieszamy. Ja robię to widelcem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie ją ugniatamy, np. spodem szklanki. Foremkę wstawiamy na pół godziny do lodówki lub na około 10-15 minut do zamrażarki.

MASA:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g mascarpone
  • 0,3 szklanki cukru pudru (z czego łyżeczka do ubicia bitej śmietany)
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 listki żelatyny
  • 40 ml wody
  • skórka z 2 limonek oraz sok z jednaj

Żelatynę zalewamy na 10 min zimną wodą żeby napęczniała. Do miski wrzucamy jogurt, mascarpone, cukier puder oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy. W osobnej misce ubijamy śmietankę z łyżeczką cukru pudru, na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml wody w mikrofali lub na palniku. Ale pamiętajcie, żelatyny nie można zagotować bo traci swoje właściwości. Podgrzewamy ją delikatnie do momentu, aż się rozpuści. Wówczas dodajemy do niej łyżeczkę śmietany i mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy kolejną łyżeczkę i znów mieszamy. Dopiero tak przygotowaną żelatynę przelewamy do ubitej śmietanki i jeszcze raz krótko miksujemy. Śmietanę przekładamy do masy serowej. Mieszamy szpatułką lub bardzo krótko mikserem. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na 2 godz. do lodówki

POLEWA:

  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 40 g gorzkiej czekolady (miałam 60% kakao)

Kremówkę podgrzewamy, żeby była ciepła (nie gorąca). Wrzucamy do niej czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki

sernik limonkowy bez pieczenia
Sernik na zimno
Sernik
Ciasto bez pieczenia
ciasto z czekoladą
Sernik na zimno z czekoladą
ciasto
Ciasto na weekend

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło wpisu Moje Wypieki

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

dziesięć − 5 =