Ten przepis był już kiedyś na blogu, tak dawno, że napewno nikt już go nie pamieta. A w związku z tym, że robiłam to ciasto na weekend, postanowilam wam je tutaj przypomnieć. Ta tarta jabłkowa, to dla mnie taki klasyk klasyków 🙂 . Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli 😉 Czasem mniej znaczy więcej i tak jest właśnie w przypadku tego ciasta: tylko kruche i jabłka. Bez żadnych dodatkowych składników. I musze przyznać ze jest naprawdę przepyszne. Dodatkowo ten przepis na ciasto kruche, to taki mój pewniak, który zawsze się udaje 🙂 Przepis jest na tortownicę o średnicy 25 cm, ale musze dodać, że wówczas ciasto wychodzi bardzo cienkie. Dlatego ostatnio robiłam z podanych proporcji na foremkę o średnicy 20 cm i jak dla mnie wyszło idealnie. W opisie poniżej znajdzicie tez mój sposób na to, żeby ciasto nie nasiąkało za mocno sokiem z jabłek.

PS. Zdecydowałam się założyć strone na Facebooku, na której będę umieszczać (oprócz wpisów), moje subiektywne opinie na temat różnych produktów spożywczych wykorzystywanych do ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam 🙂

Składniki na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto)

CIASTO:

– 260 g mąki pszennej

– 80 g cukru pudru

– 170 g zimnego masła

– 1 żółtko

Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki.

NADZIENIE:

– 6 dużych jabłek. Należy je obrać i pokroić w kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki)

– 2 łyżki soku z cytryny

– łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań)

– cynamon (do smaku)

– 2 łyżki bułki tartej

Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało to ok 10min) należy zdjąć je z palnika i zostawić do przestudzenia (nie muszą być całkiem wystudzone).

Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na dwie części: jadną większą od drugiej. Większą część rozwałkować, dobrze podsypując mąką stolnicę i wyłożyć dno oraz boki do wysokości ok 1,5cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, a następnie posypać bułką tartą (zapobiegnie to rozmiękaniu ciasta). Wyłożyć jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dobrze połączyć brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem i jeżeli chcecie mieć na wierzchu fajną skorupkę: można posmarować go roztrzepanym  jajkiem połączonym z łyżką mleka

Pieczemy do złotego koloru (około 45 min) w temperaturze 180ºC. Piekarnik góra – dół

Wystudzone ciasto opruszyć cukrem pudrem.

Ciasto jablkowe
Ciasto jabłkowe
Ciasto jabłkowe
Klasyczne ciasto z jabłkami
Jabłecznik
Idealne połączenie na niedzielę – ciasto kruche z jablkami
Aple pie

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Moje wypieki