Tarta jabłkowa pojawiła się już na blogu, ale tak dawno, że nikt jej już pewnie nie pamięta. A w związku z tym, że robiłam to ciasto na weekend, postanowiłam wam je tutaj przypomnieć. Ta tarta jabłkowa, to dla mnie taki klasyk klasyków 🙂 . Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli 😉 Czasem mniej znaczy więcej i tak jest właśnie w przypadku tego ciasta: tylko kruche i jabłka. Bez żadnych dodatkowych składników. I muszę przyznać że jest to naprawdę przepyszna tarta jabłkowa. Dodatkowo ten przepis na ciasto kruche, to taki mój pewniak, który zawsze się udaje 🙂 Przepis jest na tortownicę o średnicy 25 cm, ale muszę dodać, że wówczas ciasto wychodzi bardzo cienkie. Dlatego ostatnio robiłam z podanych proporcji na foremkę o średnicy 20 cm i jak dla mnie wyszło idealnie. W opisie poniżej znajdziecie tez mój sposób na to, żeby ciasto nie nasiąkało za mocno sokiem z jabłek.
PS. Zdecydowałam się założyć stronę na Facebooku, na której będę umieszczać (oprócz wpisów), moje subiektywne opinie na temat różnych produktów spożywczych wykorzystywanych do ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam 🙂
Składniki na tartę jabłkową na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto)
CIASTO:
– 260 g mąki pszennej
– 80 g cukru pudru
– 170 g zimnego masła
– 1 żółtko
Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki.
NADZIENIE:
– 6 dużych jabłek. Należy je obrać i pokroić w kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki)
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań)
– cynamon (do smaku)
– 2 łyżki bułki tartej
WYKONANIE
Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało to ok 10 min) należy zdjąć je z palnika i zostawić do przestudzenia (nie muszą być całkiem wystudzone).
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na dwie części: jedną większą od drugiej. Większą część rozwałkować, dobrze podsypując mąką stolnicę i wyłożyć dno oraz boki do wysokości ok 1,5 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, a następnie posypać bułką tartą (zapobiegnie to rozmiękaniu ciasta). Wyłożyć jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dobrze połączyć brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem i jeżeli chcecie mieć na wierzchu fajną skorupkę: można posmarować go roztrzepanym jajkiem połączonym z łyżką mleka
Pieczemy do złotego koloru (około 45 min) w temperaturze 180ºC. Piekarnik góra – dół
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło wpisu: Moje wypieki
4 komentarze
Maja Wierzbicka
19 października 2018 at 07:50Pyszności 🙂
Justyna
19 października 2018 at 08:40Prawda, było pysznie 🙂
Jabłecznik przekładany - Relaxtime
25 lipca 2019 at 09:03[…] szybka i przyjemna. Naprawdę polecam bo wychodzi pysznie ? Podsyłam wam jeszcze linka do tarty jabłkowej – identyczne składniki, a zupełnie inne […]
Jabłecznik z kratką - Relaxtime czas na wypieki
15 lutego 2022 at 09:09[…] kruchym. Kratka to również ciasto kruche. Można również całe jabłka pokryć ciastem tak jak tutaj. Po wszystkich ciastach czekoladowych, które tu ostatnio u mnie masowo występują (chociaż wcale […]