Wyobraźcie sobie sernik: do zrobienia na szybko, bez pieczenia, bez żelatyny, na ciasteczkowym spodzie i na dodatek z nutellą 🙂 Taki przepis znalazłam na blogu Ósmy kolor tęczy. I jak tu nie wypróbować? Po prostu trzeba. Przepis okazał się naprawdę super łatwy, a ciasto super pyszne. Idealne kiedy potrzeba przygotować coś w ostatniej chwili. Można podzielić go również na więcej części i przygotować desery w postaci miniserniczków. Polecam serdecznie
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm (lub dwie małe niskie tortownice 12 cm)
– 500 g zmielonego twarogu
– 400 g nutelli
– 1/4 szklanki cukru pudru (lub poprostu do smaku)
– 150 g herbatników
– 50 g masła
– dwie garści dowolnych, posiekanych orzechów do ozdoby
Herbatniki blendujemy na piasek i łączymy z rozpuszczonym wcześniej masłem. Foremki wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i przekładamy do nich masę ciasteczkową. Ugniatamy ją dnem szklanki. Foremki wkładamy do lodówki. Twaróg łączymy z nutellą i cukrem pudrem i delikatnie bardzo krótko miksujemy lub poprostu mieszamy łyżką. Masę przekładamy na spód ciasteczkowy, przyozdabiamy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin (tak by masa dobrze stężała).
Z tortownicy wyszło mi 10 porcji. Jedna to 425 kcal.
19 komentarzy
kulinarna148
10 lutego 2015 at 13:55Niebo na talerzu 🙂 Sernik na pewno obłędny.
~Obżarciuch
16 lutego 2015 at 15:45sernik rewelacyjny, tez czasami taki robię:) zobacz tez mój blok czekoladowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/blok-czekoladowy.html
~mkr
16 lutego 2015 at 22:07Pycha, zapraszam na najlepszy sernik Babci
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
~henia
16 lutego 2015 at 15:45Kusząca rozkosz dla podniebienia.
Polecam kilka moich sernikowych pomysłów
http://www.przepismamy.pl
~Rondel
16 lutego 2015 at 15:46taki sernik to nibo dla podniebienia 🙂 normalnie slinka cieknie 🙂 a to moje przepisy na serniki
http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+przepisy
~Ania
16 lutego 2015 at 15:59Zachęcający do zrobienia, ja polecam domowy wyrób serów, cydru i miodu pitnego na blogu http://winoiser.com
~foodmania
10 lutego 2015 at 17:20jak apetycznie się prezentuje!
~Buster
16 lutego 2015 at 16:01To jest idealny przepis do wykonania dla eksperymentującego jeszcze w kuchni mężczyzny 😀 Nie omieszkam, oby wszystko poszło jak należy, a tymczasem zaproszę na ciasteczka owsiane:
http://www.buster.pw/ciasteczka-owsiane-z-maslem-orzechowym/
~Słodkie marzenie
16 lutego 2015 at 22:22Pycha!Wygląda rewelacyjnie 😉 Muszę wypróbować 🙂
Polecam także mój przepis najlepsze ciastko bez pieczenia z Nutellą na świecie !
http://slodkie-marzenie.blog.pl/2014/11/02/nutella-ciasto-bez-pieczenia/
Pozdrawiam 🙂
~Słodkie marzenie
16 lutego 2015 at 22:24Pycha!!! 😀 wygląda rewelacyjnie 😉
Polecam tobie najlepsze ciastko bez pieczenia, którego nie pożałujesz na pewno ! 🙂
http://slodkie-marzenie.blog.pl/2014/11/02/nutella-ciasto-bez-pieczenia/
Pozdrawiam 🙂
~bułka z chlebem
17 lutego 2015 at 00:27O matko, jaki apetyczny sernik, u mnie spróbuj sernika na zimno
http://bulkazchlebem.pl/sernik-na-zimno
~tss
25 lutego 2015 at 13:03Może się przyda: Krem typu nutella do zrobienia w domu – http://www.stachurska.eu/?p=7752 .
~Jaja przepiórcze
25 lutego 2015 at 21:09Jajka przepiórcze ekologiczne http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/
~PiszęPoPolsku
9 września 2015 at 13:26Rozdzielnie się to pisze: po prostu. Twoje poprostu wali po oczach…
Justyna
9 września 2015 at 14:06Dziękuje za zwrócenie mi uwagi. Pozdrawiam serdecznie
ulala
17 lipca 2018 at 20:04Jak dobrze, że podwoiłam proporcje, bo chyba krasnoludki musiałabym nakarmić tym ciastem.
Justyna
18 lipca 2018 at 07:35Dobrze, że podałam, że przepis jest na małą foremkę 🙂 Bo faktycznie dla całej rodziny byłoby za mało
goha88
3 października 2018 at 08:39Mój pierwszy sernik. Niestety spód się nie ściął. Podejrzewam, że trzeba więcej niż 50 g masła.
Justyna
3 października 2018 at 10:58Spód nie powinien się ściąć, tylko ciasteczka powinny całkowicie zostać oblepione przez masło. A i tak mimo tego spód będzie zawsze minimalnie kruchy 🙂