Prosty, szybki i niezwykle smaczny deser do wykonania na ostatnią chwilę. Słodkie gruszki idealnie skomponowały sie z kakaową kruszonką. Nie zdążyły u nas nawet dobrze wystygnąć, jedliśmy gdy były jeszcze mocno ciepłe 🙂 W sumie to planowałam inny deser, a gruszki były przeznaczone do ciasta, ale Moja Druga Połówka marudziła: może crumble?, więc dałam sie przekonać i musze przyznać że był to bardzo dobry pomysł. Polecam serdecznie.
Składniki na 2 kokilki:
– 1 gruszka
– 50 g zimnego masła
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka kakao
– odrobinę masła do wysmarowania foremek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wysmarowanych masłem kokilek. Mąkę mieszamy z cukrem i kakao. Na końcu dodajemy zimne masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki dokładnie się połączą. Kruszonką posypujemy gruszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż kruszonka ładnie sie zarumieni. U mnie trwało to 25 minut.
Jedna porcja deseru to około 370 kcal.
No Comments