Strasznie sie cieszę, że zajrzałam na blog Kuchenne Łasuchowanie na którym znalazłam przepis, który wam dziś prezentuje. Tak pysznego i szybkiego deseru nie robiłam już dawno, a do tego wygląda świetnie. A przepis jest banalnie prosty: wystarczy ciasto francuskie, serek homogenizowany i owoce. Autorka oryginału dodatkowo polała tarty lukrem. Ja zdecydowałąm się na wersję bardziej fit 🙂 I to był strzał w dziesiątkę. Ja podzieliłam ciasto na 8 porcji, ale można je podzielić na dużo więcej, wtedy tarty wyszłyby naprawdę urocze. Polecam serdecznie.
Składniki na 8 naprawdę dużych porcji:
– cały arkusz ciasta francuskiego
– 200 g serka homogenizowanego (wybrałam o smaku truskawkowym)
– 200 g borówki
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
– 2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie (rozmrożone) kroimy na dowolną ilość kwadratów (u mnie 8 sztuk) i układamy je na blaszce w lekkich odstępach. Środek każdej porcji nakłuwamy widelcem, a brzegi zostawiamy (dzięki temu ciasto na środku nie wyrośnie). Jajko roztrzepujemy wraz z wodą i smarujemy każdy kwadrat ciasta francuskiego. Na środku układamy po łyżce serka, a na nim borówki. Na końcu posypujemy każdą tartę odrobiną cukru. Pieczemy 15 minut do momentu ładnego zarumienienia sie ciasta.
Jedna porcja to około 190 kcal.
Smacznego!!!
No Comments