U mnie znów ciasto kruche w roli głównej, chociaż nie 🙂 tym razem schodzi na drugi plan. W tym cieście najważniejsze jest wnętrze czyli nadzienie migdałowe. Przepis znalazłam na blogu Recipes as easy as abc.. i powiem, że był to dla mnie pomysł dość innowacyjny: ciasto kruche z migdałowym środkiem do którego używamy tylko białka i zmielonych migdałów. Ale ciacho okazało sie naprawdę pysznę. Może mogłam je odrobinę krócej piec, żeby wnętrze było bardziej wilgotne, ale zrównoważyły to jabłka polane miodem. Prawdziwa gratka dla wielbicieli migdałów i miodu. Polecam serdecznie.
Składniki na dwie małe tortownice o średnicy 10 cm lub jedną większą 16-18 cm:
Ciasto kruche:
– 1 żółtko
– 40 g zimnego masła
– 1 łyżka cukru pudru
– 100 g mąki
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto jak na kruszonkę, na końcu dodajemy jajko i ugniatamy jednolite ciasto. Foremki wkładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i przekładamy do foremek. Wyklejamy również brzegi. Środek ciasta nakłuwamy kilka razy widelcem i wkąłdamy foremki do lodówki.
Nadzienie:
– 1 białko
– 100 g zmielonych migdałów
– 1 łyżka cukru pudru
– cynamon (opcjonalnie do smaku) – ja zrezygnowałam
Dodatkowo:
– jabłko (obrane i pokrojone w plastry)
– miód (według uznania – u mnie około 2 łyżek)
Białko ubijamy. Dodajemy cukru pudru ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy migdały i cynamon i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy masę na ciasto i pieczemy 20 minut w 160 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto, układamy na nim jabłka i polewamy je miodem. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 30-40 minut (również w 160 stopniach)
Z moich dwóch małych tortownic wykroiłam 8 porcji. Jedna to około 220 kcal.
Smacznego!!!
1 Comment
~Eliza
10 czerwca 2015 at 11:01Pychotka!