Trafiając na blog Kulinarne fantazje Marioli i widząc ten urzekający torcik, wiedziałam, że jak najszybciej trzeba ten przepis zrealizować. Takie ciacho pasuje na każdą okazję, ale teraz w lecie i przy tych temperaturach wydaje się pasować szczególnie dobrze. No i trzeba wykorzystać do końca obecność truskawek 🙂 Ciasto jest bardzo rzeźwiające i lekkie, a przez obecność ciasta parzonego również nie za słodkie, co jest jego ogromnym plusem. A do tego prezenuje się naprawdę bardzo ładnie. Serdecznie polecam.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto parzone:
– 100 g masła
– 3 jajka
– 1 szlanka mąki
– 160 ml mleka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko i masło należy zagotować w garnku z grubym dnem. Zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę. Mieszamy intensywnie, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostudzenia. Po czym dodajemy po jajku i proszek do pieczenia dokładnie miksując. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, a ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy osobno 20-25 minut, w tej samej foremce. Foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone ciasto odkładamy do ostudzenia.
Masa:
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 100 g serka mascarpone
– cukier puder do smaku (dodałam 4 łyżki)
– owoce: 200 g truskawek + 100 g borówki
Śmietankę ubijamy z cukrami waniliowymi. A mascarpone krótko miksujemy wraz z cukrem pudrem. Następnie przekładamy śmietanę do mascarpone delikatnie i krótko miksując na najniższych obrotach. Owoce myjemy a truskwki kroimy w ćwiartki lub połówki.
Na dno foremki układamy pirwszy blat ciasta, następnie 3 łyżki masy i owoce. Czynność pwtarzamy, aż do ułożenia 3 pięter. Torcik wstwiamy do lodówk.
Z foremki wykroiłam 8 dużych porcji. Jedna to 400 kcal
2 komentarze
~regalymetalowe
6 lipca 2015 at 14:57Jeśli zostało Ci trochę tego torcika to ja bym chętnie go skonsumował 🙂
Justyna
6 lipca 2015 at 19:42Chętnie bym poczęstowała:-) pozdrawiam