Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto kruche z truskawkami i budyniowa pianką

Dziś mam wam do zaoferowania ciasto kruche z ostatnimi już chyba w tym roku truskawkami i budyniową pianką. Takie ciasto typowe na niedzielę 🙂 Tak mi się kojarzy. Z przepisem tym zetknęłam się już kilkakrotnie i myślę że jest on dość popularny. Ja opierałam się na blogu Moje Wypieki (zmieniając tylko proporcje do mojej foremki). Na zdjęciu ciasto nie prezentuje się tak okazale jak w oryginale, gdyż mój budyń był koloru żółtego, więc pianka kolorystycznie zlewa się z ciastem. Ale zapewniam wam że było naprawdę pyszne i z pewnością będę jeszcze do tego przepisu wracać, wykorzystując inne owoce.

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Ciasto kruche:

– 1,6 szklanki mąki pszennej

– 160 g zimnego masła

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki cukru pudru

– 3 żółtka

Pianka budyniowa:

– 5 białek

– 0,6 szklanki cukru

– 2 opakowania budyniu waniliowego (po 37 g)

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

– 250 g truskawek

– cukier puder do opruszenia

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i zimne pokrojone masło. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części( w proporcji 40:60), zawijamy w folie i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Ciasto można również przygotować dzień wcześniej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Całość ugniatamy delikatnie ręką. Pieczemy w 190 stopniach 20-30 min (do złotego koloru). Ciasto odkładamy do ostudzenia.

Gdy ciasto jest chłodne przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, pod koniec dodając cukier. Gdy piana jest lśniąca i sztywna dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując na wolnych obrotach. Powoli wlewamy olej i miksujemy do gładkości i połączenia składników. Piankę przekładamy na ciasto, wyrównując ją szpatułką, a na niej układamy pokrojone wcześniej truskawki. Można je delikatnie wcisnąć w piankę. Całość posypujemy drugą częścią kruchego ciasta, startego również na grubych oczkach tarki. Pieczemy w 190 stopniach 30-40 min. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Z mojej blaszki wyszło 16 kawałków (6x6cm). Jedna porcja to 270 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    kulinarna148
    14 lipca 2013 at 15:05

    Piękne ciasto z chęcią skusiłabym się na kawałek 🙂

  • Reply
    ~Joanna
    5 lipca 2015 at 10:51

    Upiekłam to ciasto, polecam, budyniowa pianka zaskoczyła mnie, wcześniej nie piekłam jeszcze takich ciast – chętnie upiekę jeszcze to ciasto.
    Mam też pytanie, kruche ciasto wyszło mi strasznie sypkie, po przełożeniu z blaszki na talerz tak się kruszy, że zostaje cieniutka warstwa ciasta – dlaczego tak się dzieje? Piekłam dokładnie wg przepisu.
    Dałabym też następnym razem więcej cukru do kruchego ciasta.

  • Leave a Reply

    dwadzieścia + dwa =