Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Tarta z pulpą jeżynową i kremem z białej czekolady

Tarta z pulpą jeżynową i kremem z białej czekolady (2)Mam dla was dzisiaj bardzo fajny przepis, który zrodził się podczas poszukiwania jakiejś słodkości na weekend. Okazało sie, że w zamrażarce zalega ciasto kruche, a w szafce biała czekolada. Znalazłam też dżem jeżynowy, którego nikt nie chce jeść z powodu…pestek 🙂 Powięciłam się dla sprawy i cały dżem przetarłam przez sitko. Opłacało się 🙂 Całość wyszła rewelacyjnie, chociaż nastepnym razem wybrałabym jakiś bardziej kwaskowy dżem. Ale dla wielbicieli słodkości nie będzie miało to znaczenia.

Skladniki na tortownicę 20 cm:

Ciasto:

– szklanka mąki

– 100 g zimnego, posiekanego masła

– 1 jajko

– 1/2 szklanki cukru pudru

– opcjonalnie łyżka zimnej wody

Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy masło. Ciasto zagniatamy palcami, jak na kruszonkę. Na koniec dodajemy jajko i całość zagniatamy. Gdy ciasto nie chce się połączyć dodajemy zimnej wody. Ciasty wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy do wielkości 2 cm większej (po obwodzie) niż nasza foremka – tak by ciasto miało wyższe brzegi. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy brzegi i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 15-20 min. Ciasto musi mieć lekko złoty kolor. Wyciągamy do studzenia.

Pulpa jeżynowa:

– 8 dużych łyżek dżemu jeżynowego (u mnie przetartego przez sitko)

– łyżka mąki pszennej

– pół płatka żelatyny

Dżem, na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makę i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu, aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Wtedy ściągamy z palnika. Płatek żelatyny namaczamy około 5 min w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączmy go z wody i dodajemy do niego łyżkę pulpy jeżynowej, mieszając energicznie by składniki się połączyły. Dopiero wtedy przelewamy je do głównej masy. Pulpę przelewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

Krem:

– 70 g białej czekolady

– 250 g mascarpone

Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem. Gdy lekko przestygnie (ale nie zgęstnieje) łączymy ją z mascarpone. Krem przekładamy na zastygniętą pulpę jeżynową i całość wstawiamy do lodówki.

Z tortownicy wyszło 10 porcji. Jedna to 375 kcal.

Tarta z pulpą jeżynową i kremem z białej czekolady (5)

Tarta z pulpą jeżynową i kremem z białej czekolady (4)Tarta z pulpą jeżynową i kremem z białej czekolady (3)Smacznego!!!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~domowacukierniaewy.blox.pl
    10 marca 2014 at 21:05

    Poproszę kawałek tego cudeńka 🙂

    • Reply
      Justyna
      11 marca 2014 at 08:22

      Z chęcią podrzucę:-)

    Leave a Reply

    dwa × 5 =