Ciasto gruszkowe z marcepanem to taka trochę wariacja na temat ciasta ucieranego. Nigdy nie pracowałam z marcepanem, a okazuje się, że jest to całkiem przyjemne. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Marcepan jest fajnie wyczuwalny ale jednocześnie nie jest zbyt intensywny. Nie przytłacza ciasta. Do tego świetnie się to razem łączy z gruszkami. Wybierałam raczej gruszki twarde, dzięki temu nie rozleciały się w trakcie pieczenia. Do takich ciast najlepiej użyć marcepanu surowego (czyli stosunek migdałów do cukru 1:1). można powiedzieć, że ciasto pasowałby też jako wypiek świąteczny 🙂
Ciasto gruszkowe z marcepanem przepis na blaszkę 20×20 cm:
Najważniejsze jest, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową tzn. należy je wyjąć z lodówki minimum 2-3 godz. przed szykowaniem ciasta.
- 4 gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- 100 g marcepanu
- 170 g mąki
- 80 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie można dodać garstkę drobno posiekanych ziaren dyni
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Od zewnętrz nacięłam na gruszkach kilka pasków. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny.
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z marcepanem i cukrem waniliowym (w marcepanie zostaną minimalne grudki). Do masy maślanej dodajemy po żółtku cały czas miksując. Dodajemy dynię i krótko miksujemy. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą maślaną jajeczną. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki. Wyrównujemy. Układamy gruszki zewnętrzną stroną do góry i delikatnie wciskamy w masę. Pieczemy 50 min. Po 40 sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli tak to wyciągamy je wcześniej z piekarnika, żeby się zbędnie nie przesuszało.
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Źródło przepisu: Gusto.at Magazin 9/2015
No Comments