Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Kopiec Kreta

kopiec kreta

Kopiec Kreta to ciasto dość popularne. Podejrzewam, że wiele z was już je kiedyś robiło. Jeżeli nie do końca samodzielnie to przy użyciu pół produktów dostępnych w marketach. Ostatni raz robiłam to ciasto dokładnie 7 lat temu. Strasznie dawno. Aż dziwne, że nikt się o nie szybciej nie upominał 🙂 Kopiec Kreta wyszedł przepyszny, chociaż zapomniałam o jednej istotnej rzeczy. Nie nasączyłam biszkopta. Oczywiście i bez tego ciasto było super. Ale jednak gdy jest nasączone ma o wiele lepszą konsystencję. Zostawiłam też banany w całości i tu z kolei były sprzeczne opinie. Mi to nie przeszkadzało. Natomiast mąż mówił, że przy mniejszych kawałkach ciasto łatwiej by się kroiło 🙂 Wybór należy do was

Kopiec Kreta przepis na tortownicę o średnicy 20 cm:

Biszkopt:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 8 płaskich łyżek mąki
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek cukru

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawimy na 160 stopni. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo jasna i prawie potroi swoją objętość. Liczy się tu cierpliwość. Ja ubijałam 15 minut. Następnie łączymy mąki z kakao i całość przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką, aż składniki się połączą. Wylewamy do foremki i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odkładamy do całkowitego ostudzenia

Krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady drobno posiekane
  • 2-3 banany
  • sok z cytryny

Najpierw szykujemy ostudzony biszkopt. Odcinamy nierówny wierzch, a następnie łyżeczką drążymy w cieście dziurę. W zależności od tego jak wysoki wyszedł biszkopt drążymy dziurę o głębokości około 1,5-2 cm. Pamiętamy żeby przebiegi zostawić nie za cienkie. Moje miały około 0,4 cm. Wydrążone ciasto odkładamy do miseczki, będzie potrzebne do obklejenia kremu.

Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Możecie je pokroić w mniejsze kawałki. Czekoladę drobno siekamy. Mascarpone, śmietankę i cukier puder wrzucamy do miski i miksujemy, aż masa będzie miała gładką dość gęstą konsystencję. Wówczas dorzucamy do niej posiekaną czekoladę i całość mieszamy szpatułką. Banany układamy w naszej biszkoptowej dziurze i całość przykrywamy kremem. Krem dość dobrze wciskamy tak żeby wypełnił przestrzenie pomiędzy bananami. Następnie wykładamy resztę kremu tworząc z niego kopułę. Krem oblepiamy resztkami ciasta, które pozostało z drążenia dziury w biszkopcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

PS. Po wydrążeniu dziury w biszkopcie można go nasączyć np. kawą.

kopiec kreta
Kopiec Kreta
kopiec kreta
Ciasto z bananami
ciasto z bananami
Biszkopt z kremem i bananami
Proste ciasto
Pyszne ciasto na weekend
kopiec kreta
Kopiec kreta

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło przepisu na biszkopt: Ciastkożercy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

2 + 20 =