Ciasto kokosowo czekoladowe było trochę dziełem przypadku. Tego dnia miałam robić zupełnie co innego. Ale potem okazało się, że nie dostałam nigdzie fig. Zmieniłam koncepcje. Potem okazało się, że wydawało mi się, że mam mleko w proszku, a nie miałam. Ostatecznie zdecydowałam się na coś z kokosem bo już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie coś w stylu bounty. Nie miałam białej czekolady więc zrobiłam najprostszy krem ze śmietanki i mascarpone. Na spód brownie wyłożyłam biszkopty nasączone w kawie co fajnie przełamało smaki. Brakło mi też czekolady na polewę. Jak się później okazało na całe szczęście bo ta z kakao i masła o wiele lepiej się tu sprawdziła. Koniec końców wyszło pyszne ciasto kokosowo czekoladowe z dodatkiem kawy.
Ciasto kokosowo czekoladowe, przepis na blaszkę 20x20cm:
Brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej, min 70% kakao
- 120 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 50 g mąki
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem, aż podwoją objętość i będą już puszyste. Ale nie muszą być gęste. Dodajemy czekoladę, miksujemy. Dodajemy przesiane kakao i mąkę. Mieszamy szpatułką lub mikserem na niewielkich obrotach. Tylko do momentu połączenia składników. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy
Warstwa biszkoptów:
- szklanka zaparzonej kawy
- około 20 biszkoptów podłużnych (lub okrągłych)
Biszkopty dość mocno nasączamy w kawie i układamy jeden obok drugiego na ciasto brownie
Krem kokosowy:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- pół szklanki cukru pudru
- szklanka wiórek kokosowych
W misce umieszczamy: śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dosypujemy wiórki i całość mieszamy szpatułką. Przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy do lodówki
Polewa kakaowa:
- 3 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 100 g masła
Do wody wrzucamy cukier puder. Mieszamy, żeby się roztopił. Garnek wstawiamy na palnik, dorzucamy masło i podgrzewamy do momentu aż się roztopi. Zdejmujemy z palnika dorzucamy kakao i porządnie mieszamy rózgą, aż składniki się dokładnie połączą (znikną grudki z kakao) i uzyskamy krem kakaowy. Przelewamy na ciasto, przyozdabiamy wiórkami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
Smacznego!!!
Justyna
No Comments