Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Ciasto Latte Macchiato

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Gotuję, bo lubię od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Biszkopt, masa na serkach homogenizowanych oraz biszkopty naponczowane likierem kawowym i samą kawą. Całość okazała się wyśmienita. Ciasto zostało zapisane jako jedno z moich ulubionych i na pewno do częstego powtarzania 🙂 Wilgotno ale nie za ciężkie, smaki świetnie się skomponowały. Po prostu rewelacja!!! Po liczbie składników, może wydawać się, że jest przy nim sporo pracy. Ale to nie prawda – jego wykonanie to sama przyjemność 🙂 Dziś polecam przepis na ciasto Latte Macchiato a jutro rozwiązanie konkursu czekoladowego.

Składniki na formę 24×24 cm:

Biszkopt:

– 4 jajka

– szczypta soli

– 2/3 szklanki mąki

– 2/3 szklanki cukru pudru

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki wody

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

– 200 g miękkiego masła

– 2 łyżki cukru pudru (można wogóle pominąć gdyż krem jest bardzo słodki)

– 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

– 400 ml serka homogenizowanego waniliowego ( u mnie Danio)

Do ponczu:

– 250 ml kawy (u mnie przygotowanej z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

– 100 ml likieru latte macchiato

Dodatkowo:

– paczka okrągłych biszkoptów

– gorzkie kakao do oprószania

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z solą i cukrem, dość długo, do momentu uzyskania jasnej masy. Dodajemy wodę oraz olej i znów miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masą i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i po tym czasie kroimy biszkopt w poprzek.

W międzyczasie przygotowujemy kawę i po ostudzeniu łączymy ją z likierem kawowym. Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy serki i mleko w proszku. Całość miksujemy do połączenia składników. Składamy ciasto. Na dno układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go kilkoma łyżkami, nakładamy połowę kremu. Na kremie układamy namoczone w ponczu biszkopty, które delikatnie oprószamy kakao. Układamy kolejny blat biszkoptowy (ponczujemy go), pozostałą część kremu i znów biszkopty nasączone ponczem. Całość dekorujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, chociaż po dwóch godzinach w lodówce też był już wyśmienite 🙂

Z mojej blaszki mam 16 porcji. Jedna porcja to 360 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply
    ~rarossa
    10 listopada 2013 at 18:41

    WYGLĄDA PRZEPIĘKNIE, UWIELBIAM WSZYSTKIE CIASTA Z KAWĄ I JESZCZE LIKIER LATTE MACCHIATO PYCHA

    • Reply
      Justyna
      10 listopada 2013 at 19:59

      Rewelacyjne jest to połączenia kawy z tą masą. Nigdy bym się nie spodziwała

      • Reply
        ~dosia
        2 lutego 2014 at 17:55

        To ciasto to od lat ponad 20-u – u mnie znane jako cappucinowiec :)Przebój wszystkich rodzinnych imprez 🙂
        Można je robić na jasnym biszkopcie .

        • Reply
          Justyna
          2 lutego 2014 at 22:42

          Wersja capuccino i to na jasnym biszkopcie byłaby pewnie super:-)

  • Reply
    ~Kasia Guzik
    10 listopada 2013 at 20:10

    Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    • Reply
      Justyna
      10 listopada 2013 at 22:53

      Jest wyborne i na pewno nie raz jeszcze skorzystam z Pani przepisów:-)

  • Reply
    ~gin
    11 listopada 2013 at 20:04

    O mniam, uwielbiam takie kawowe słodkości 🙂

  • Reply
    ~kasiek
    29 grudnia 2013 at 17:10

    U mnie totalna klapa – rzadka, lejąca masa która po całodniowym pobycie w lodówce wylewała się z ciasta (może to wina serka ale więcej nie zaryzykuję)

    • Reply
      Justyna
      29 grudnia 2013 at 21:56

      Szkoda że sie nie udało, ale muszę przyznać że to dziwne. Ja dodawałam powoli mleka w proszku bo moja masa od razu tężała. Chyba nawet nie zużyłam całych dwóch szklanek.

  • Reply
    ~asia
    5 lutego 2014 at 13:41

    Witam! bardzo zaciekawiła mnie ta masa i mysle, ze pewnie wychodzi super ale ja mam pytanie czym mozna zastapic mleko w proszku?? chciałabym sprobowac swoich sil z tym ciastem ale to mleko w proszku wolałabym zatapic czyms innym 🙂 pozdrawiam serdecznie i gratuluje super ciasta

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2014 at 22:55

      Myślę że w tym przypadku najlepiej byłoby zrobić inną masę. Np połączyć serek mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą (masa będzie bardziej zbita) lub mascarpone z ubitą śmietanką kremówką (masa będzie lżejsza i bardziej puszysta)

  • Reply
    ~mysza-vf
    10 lutego 2014 at 12:25

    no zrobiłam… ale bez rewelacji, ciasto nie urosło tak jak się spodziewałam, ale się nie poddałam zrobiłam drugi biszkopt i to samo :-(, ale przynajmniej miałam już dwa blaty biszkoptu, natomiast masa… w smaku dobra, ale rzadka można by dodać trochę żelatyny.
    Drugi raz z tego przepisu nie zrobię chyba że go zmodyfikuję.

    • Reply
      Justyna
      11 lutego 2014 at 09:20

      Przykro mi że sie nie udało. Ale skoro smakowało to może faktycznie powinnaś zmodyfikować przepis. PS. użyłaś mleka w proszku czy granulowanego? Ponieważ powinno być mleko w proszku. Pozdrawiam

    Leave a Reply

    cztery × dwa =