Rogaliki – jeszcze nigdy nie robiłam tak prostych i szybkich rogalików. A przepis jest już sprawdzony, ponieważ robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem wyszły idealnie. W ogóle jestem sceptyczna jeżeli chodzi o takie słodkości, bo zawsze miałam wrażenie, że jest z tym dużo roboty. Okazuje się że naprawdę można to zrobić szybko i prosto. Nadzienie też można wybrać w zależności od upodobania. U mnie padło na powidła śliwkowe i cynamon, ponieważ to akurat miałam w domu. I to połączenie sprawdziło się rewelacyjnie. Ale można tu zastosować jakiekolwiek inne „mazidło’ 🙂
Rogaliki przepis na 24 sztuki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 150 g zimnego masła
- łyżka cukru pudru
- 2 czubate łyżki śmietany 18% (gęsta)
Dodatki:
- u mnie powidła śliwkowe i cynamon. Mogą być jakiekolwiek inne marmolady lub dżemy, może być masa kajmakowa i posiekane orzeszki, może być nutella itd.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Mąkę łączymy z cukrem i zimnym masłem. Zagniatamy aż składniki się połączą i zaczną tworzyć taką jakby kruszonkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Gdyby bardzo kleiło się nam do rąk, dodajemy troszkę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy kształt koła np. od talerza. Nasze koło smarujemy powidłami i posypujemy cynamonem. Następnie dzielimy nasze koło na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w rogalika zaczynając od jego szerokiej podstawy. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach do lekkiego zbrązowienia.
Rogaliki najlepiej układać na blaszce w taki sposób, żeby końcówka trójkąta była pod spodem. Wówczas nie będą się one rozklejać. Moje rogaliki są dość małe. Możecie je zrobić oczywiście większe wtedy automatycznie z podanych składników wyjdzie ich mniej. Wystarczy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na większe koło.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu Ola Tatka
No Comments