Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #11 Poduszkowiec

Widziałam to ciasto na wielu blogach i zawsze wydawało mi się, że po prostu musi być trudne do wykonania. No bo jak zrobić niby te „poduszeczki”. Ale kiedy ostatnio przeczytałam przepis wraz ze sposobem wykonania, to śmiałam się sama z siebie 🙂 To ciasto jest naprawdę bardzo proste, a do tego bardzo szybkie w wykonaniu (z pieczeniem zajęło mi około 1 godziny), a dodatkowo wymaga od nas użycia tylko podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu. Wiem, że każdy z nas ma inny piekarnik, ale ja piekłam według przepisu 40 minut i stwierdzam, że spokojnie mogło się piec 5 do 10 minut krócej, byłoby wówczas bardziej sprężyste i wilgotne w środku. Chociaż winą mogę obarczyć tu również piekarnik w którym piekłam, a który posiada tylko grzałkę od góry. Polecam obserwować ciasto już po 30 minutach. Moje było trochę za suche, więc zostało zakwalifikowane przez mojego męża do działu: „takie w sam raz do kawy” 🙂

PS. w związku z dużym zainteresowaniem ciastem zapraszam na wpis Ciasto poduszkowiec krok po kroku

Składniki na foremkę 20×20 cm, piekarnik z grzałką od góry:

Masa kakaowa:

– 2 jajka

– 80 g mąki

– 60 g cukru

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 ml oleju (używam rzepakowego)

– 50 ml wody

– 2 czubate łyżki kakao

Jajka ubijmy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.

Masa serowa:

– 150 g sera ( z wiaderka lub serka kremowego, lub zmielonego twarogu)

– 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego)

– 40 g cukru

Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu ich połączenia. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub do zwykłego woreczka. Odcinamy w nim końcówkę i rysujemy naszą masą serową kratkę na masie kakaowej. Ja zrobiłam swoją odrobinę za grubą (zapomniałam, że podczas pieczenia masa delikatnie się rozleje). Ale jest to kwestia waszego upodobania. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.

Kroiłam dość duże porcję, żeby kawałki ładnie wyglądały na zdjęciach, więc wyszło mi ich 8 sztuk (jeden to 240 kcal), ale spokojnie wykroicie z tej foremki 10 porcji (wówczas jedna to tylko 190 kcal).

Ciasto black&white

Ciasto black&white

Troszkę mi te poduszeczki wyszły nierówne :-)

Troszkę mi te poduszeczki wyszły nierówne 🙂

Ciasto bardzo szybkie i bardzo łatwe

Ciasto bardzo szybkie i bardzo łatwe

Poduszkowiec - ciasto idealne na weekend

Poduszkowiec – ciasto idealne na weekend

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Gotuję bo lubię

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

31 komentarzy

  • Reply
    Krzysiek
    27 października 2016 at 08:15

    Witam,
    mam pytanie jakie kakao jest najlepsze według was do takich wypieków ???
    Jestem zawsze zdegustowany kiedy stoje przed pułką w sklepie i nie wiem, które wziąć.
    Testowałem kilka i mam swojego faworyta lecz jestem ciekawy waszego zdania….

    Pozdrawiam Krzysztof

    • Reply
      ivka73
      28 października 2016 at 10:25

      Według mnie najlepsze kakao do wszelkiego rodzaju wypieków to Cacao Deco Morrenno Extra ciemne. Używam od lat i szczerze polecam. Pozdrawiam ivka73

  • Reply
    Madzia
    4 listopada 2016 at 11:27

    Witam serdecznie, czy może być do tego serek wiejski naturalny z Piątnicy? Bedzie dobry tego ciasta?

    pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      4 listopada 2016 at 11:40

      Witam Pani Magdo, niestety serek wiejski się nie nadaje. Musi to być serek kremowy lub twarogowy. Ewentualnie ser na serniki lub mielony twaróg. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Gosia
    12 listopada 2016 at 20:47

    Hej.
    Czy serek Philadelphia będzie dobry?

    • Reply
      Justyna
      12 listopada 2016 at 22:01

      Philadelphia też będzie dobry ale tylko naturalny:-) pozdrawiam

  • Reply
    Zosia
    12 listopada 2016 at 20:58

    Super przepis 🙂
    Czy serek mascarpone będzie dobry?

    • Reply
      Justyna
      12 listopada 2016 at 22:00

      Tak będzie dobry

  • Reply
    Pati
    13 listopada 2016 at 15:23

    Jakiej wielkości jest blacha ?

    • Reply
      Justyna
      13 listopada 2016 at 15:43

      Mała blacha 20×20 cm

      • Reply
        Pati
        13 listopada 2016 at 17:00

        Dziękuje :)teraz też doczytałam jednak za bardzo roztrzepana jestem 😉

        • Reply
          Justyna
          13 listopada 2016 at 19:33

          Czasem się zdarza 🙂

  • Reply
    Renata
    13 listopada 2016 at 17:37

    Proszę mi powiedzieć 80 g to ile jest mniej więcej na szklanki?

    • Reply
      Justyna
      13 listopada 2016 at 19:30

      Pani Renato, dla mnie 80 g to połowa szklanki mąki. Tylko szklanka szklance nierówna, więc różnie to bywa 🙂 pozdrawiam

      • Reply
        Renata
        14 listopada 2016 at 15:56

        Dziękuję serdecznie ☺

  • Reply
    Małgorzata
    30 listopada 2016 at 06:28

    Piękne ale dalej nie wiem jak te poduszeczki powstają same??

    • Reply
      Justyna
      30 listopada 2016 at 08:29

      Pani Małgorzato, ja też długo nie wiedziałam:-) Dół to zwykłe ciasto kakaowe z proszkiem do pieczenia, a na wierzchu rysujemy kratkę z masy serowej. Podczas wyrastania ciasta kakaowe wyrasta do góry, ale ogranicza go masa serowa dlatego wyrasta tylko przez te dziurki które powstały w kratce 🙂 Udało mi się wyjaśnić? Pozdrawiam Justyna

  • Reply
    Renata
    15 stycznia 2017 at 20:26

    Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i po upieczeniu ma połowę tego który na zdjęciu.

    • Reply
      Justyna
      16 stycznia 2017 at 08:16

      A z jakiej foremki korzystałaś??

  • Reply
    Magda
    17 lutego 2017 at 15:47

    Budyń ma być w proszku tak? Czy zrobić normalnie z połowy paczki? ?

    • Reply
      Justyna
      17 lutego 2017 at 20:28

      Tak jest: budyń ma być w proszku. Czyli sypiesz połowę paczki 🙂

  • Reply
    Saba
    18 lutego 2017 at 17:54

    Witam!Czy ciasto po upieczeniu nie trzeba obrócić na drugą stronę?Pytam,bo wszystko robiłam wg przepisu,ser w wiaderku,a wsiąkł w ciasto,został na samym dole…

    • Reply
      Justyna
      18 lutego 2017 at 20:03

      Witam, ciasta nie odwracamy. To ciekawe, że ser został na samym dole. Nie mam pojęcia co mogłoby być tego powodem. Może podeślij mi na maila zdjęcie, jak ciacho teraz wygląda.

  • Reply
    Tomasz
    20 sierpnia 2017 at 08:33

    Wyszło… acz nieco niższe niż na zdjęciu. Pytanie: pod pojęciem „jaka ubijamy” rozumiemy wrzucenie jajek i miksowanie czy też najpierw białka potem dodajemy żółtka?

    • Reply
      Justyna
      20 sierpnia 2017 at 09:57

      Cześć Tomasz, pod pojęciem „jajka ubijamy” miałam na myśli: wrzucenie całych jajek i miksowanie. Już kilka osób zgłosiło mi że, ciasto nie wychodzi takie jak na zdjęciach dlatego w niedalekiej przyszłości na pewno je powtórzę, żeby rozwiać wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Madzia
    24 stycznia 2018 at 21:33

    Dzięki! Ciekawy i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.

    • Reply
      Justyna
      25 stycznia 2018 at 07:25

      Cześć Madziu, dziekuje i polecam poniewaz ciacho wychodzi bardzo smaczne!!!

  • Reply
    Grazyna
    4 lutego 2018 at 18:57

    No i upiekłam właśnie. Nie udało się.dalam serek mascarpone.ciasto niskie,serek rozlał sie.eh.

    • Reply
      Justyna
      6 lutego 2018 at 07:57

      Przykro mi że nie wyszło. Widocznie serek był zbyt płynny. Pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    2 lutego 2020 at 11:30

    Ciasto wyszło ładne, niestety nie wyrosło. Robiłam z podwójnej porcji, a blaszka tylko trochę większa, więc nie wiem co było nie tak. Oby było smaczne 🙂

    • Reply
      Justyna
      5 lutego 2020 at 09:52

      To ciasto wyrasta tylko odrobinę. Nie wiem jakby wyglądało gdyby dodać więcej proszku do pieczenia. Ale mam nadzieję ze smakowało 🙂

    Leave a Reply

    jedenaście + dziesięć =