Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ DESERY/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Fit praliny o smaku tiramisu

Czasem fajnie jest mieć w domu pod ręką coś lekkiego, smacznego ale jednocześnie słodkiego 🙂 Taka przekąska na raz, która nie dostarczy nam zbyt wiele kalorii, ale zaspokoi apetyt na słodkie (no chyba, że zjemy na raz 10 sztuk wówczas i kalorii będzie dużo). Jest to propozycja typowa dla wielbicieli tiramisu, bo właśnie taki smak mają przedstawiane tu praliny. Jeżeli nie przepadacie za kawą, możecie z niej zrezygnować, chociaż pasuje ona tu dość dobrze i nie jest, aż tak mocno wyczuwalna. Wiem co mówię, bo mam w domu druga połówkę nie przepadającą za kawą, a praliny wcinał bez marudzenia 🙂 Samo przygotowanie masy na praliny nie sprawi wam żadnego problemu i pójdzie naprawdę szybko. Trochę zabawy, natomiast, jest przy obtaczaniu kulek w kakao i ta czynność zabiera też najwięcej czasu. A z drugiej strony z podanych składników wychodzi, aż około 35 sztuk pralin (w zależności jak duże kulki zrobicie), więc może warto poświęcić im trochę czasu 🙂 Polecam serdecznie

Składniki na około 35 sztuk (tyle wyszło u mnie, a porcje widzicie na zdjęciach):

– 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych

– 125 g mascarpone

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno mielonej)

– 2 łyżki miodu

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 3 łyżki kakao (do obtaczania)

Serek mieszamy z jogurtem kawą i miodem. Dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Nie musimy dodawać wszystkich płatków na raz. Można na początek wsypać tylko szklankę i obserwować jak zachowuje się masa. Gdyby była bardzo gęsta nie dosypujemy nic więcej, ale gdyby była rzadka dorzucamy więcej płatków. Masę wstawiłam na chwilkę do lodówki, żeby lekko stężała (łatwiej jest wówczas formować kulki). Nabierałam łyżeczką porcję masy, formowałam w dłoniach kulkę i obtaczałam ją w kakao, w małej miseczce. Co jakiś czas zwilżałam lekko dłonie, żeby masa nie przyklejała mi się do dłoni. Gotowe praliny trzymałam w lodówce. Jedyny minus takiej przekąski to kakao, które brudzi wszystko na co co spadnie i wszystko z czym się zetknie 🙂

Wszystkie składniki to około 1200 kcal, czyli przy moich 35 sztukach jedna pralina wyniesie około 35 kcal.

Praliny zaserwowane na drewnianej desce

Praliny zaserwowane na drewnianej desce

Fit praliny - pomysł na prezent

Fit praliny – pomysł na prezent

Płatki owsiane oraz miód zamiast cukru = smaczne praliny

Płatki owsiane oraz miód zamiast cukru = smaczne praliny

Dębowa deska również jako element ozdobny

Dębowa deska również jako element ozdobny

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Chocolate Muffin Blog

 

 

Zapisz

Zapisz

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Ervisha
    30 października 2016 at 07:56

    Super pomysł 🙂

    • Reply
      Justyna
      30 października 2016 at 19:51

      Polecam wytestować 🙂

  • Reply
    Jaglusia
    30 października 2016 at 11:32

    Pięknie to wygląda! 🙂 Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

  • Reply
    Maria Rita
    30 października 2016 at 14:44

    Tak zapakowane to już faktycznie prezent idealny. Choć same jak najbardziej nadają się i na szybką, słodką przekąskę, chwyconą w biegu – jeden przepis, a tak różnorodne zastosowanie 😉

    • Reply
      Justyna
      30 października 2016 at 19:51

      Zgadza się, że pasują praktycznie na kazda okazję 🙂 pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    MARTA
    5 listopada 2016 at 09:30

    Czy płatki owsiane maja byc nieugotowane? Czy tylko je sparzyć?

    • Reply
      Justyna
      5 listopada 2016 at 10:24

      Witam Marto,
      płatki powinny być nieugotowane. Zmiękną później pod wpływem serka i jogurtu. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Hania
    2 stycznia 2017 at 22:44

    Witam czy serek mascarpone mozna zastapic innym? pozdrawiam

    • Reply
      Justyna
      3 stycznia 2017 at 09:14

      Witaj Haniu, oczywiście mascarpone możesz zastąpić innym serkiem kremowym lub ewentualnie serkiem z wiaderka jak na serniki. Powinien on jednak być dość zwarty dlatego lepszym wyborem byłby jednak jakiś serek kremowy. Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    Gabriela Butewicz
    27 września 2017 at 10:44

    Mocno czuć te płatki? Zastanawiam się czy może lepiej zblendować żeby masa była bardziej jednolita?

    • Reply
      Justyna
      27 września 2017 at 11:52

      U mnie one tak bardzo rozmiękły, że praktycznie wogóle ich nie czułam 🙂 Nigdy nie próbowałam ich blendować, ale może nie jest to zły pomysł.

    Leave a Reply