Serniczki bez mąki i cukru to mój eksperyment i chociaż są w nich jeszcze rzeczy do poprawienia (konkrety w przepisie) to wiem że na stałe zagoszczą u mnie jako forma zdrowej przekąski. Serniczki można wykonać w silikonowej foremce lub w papilotkach. Jak większość tego typu przepisów można je dowolnie zmodyfikować. Można zrezygnować z polewy czekoladowej lub wymienić ją na coś innego. Do serka dodałam liofilizowanych porzeczek, stąd ich kolor. Produkty liofilizowane można zastąpić świeżymi owocami lub zupełnie je pominąć
Serniczki bez mąki i cukru, z porzeczkami, bez pieczenia przepis na 12 sztuk:
Spód daktylowy:
- ok 100 g wypestkowanych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki dowolnych mielonych orzechów
- łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie woda gdyby masa wyszła bardzo gęsta (3 do 4 łyżek)
Wszystkie składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym lub tak jak ja na piechotę rozgnieść daktyle a potem dokładnie wymieszać składniki. Po łyżeczce przekładamy do foremki lub papilotek na muffiny. Ugniatamy (użyłam tu papieru do pieczenia bo ciasto odrobine się kleiło) niestawiania na godzinę do lodówki
Masa sernikowa:
- 200 g dowolnego zmielonego twarogu lub serka kremowego
- 2 łyżeczki syropu z agawy/ rezygnujemy w przypadku łączenia z serka ze świeżymi owocami
- 2 łyżki liofilizowane na proszek porzeczki lub inne owoce
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy po łyżeczce na gotowe spody. Znów chłodzimy około godziny
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (roztapiamy i polewamy serniczki). Chłodzimy
Tutaj dodałabym śmietanki kokosowej, żeby czekolada pozostała miękka. Wtedy można by serniczki kroić. A tak pozostałe elementy są zbyt miękkie w stosunku do reszty składników
Smacznego!!!
Justyna
No Comments