Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto Pani Buni

Dziś mam dla was bardzo ciekawą propozycję, a mianowicie ciasto Pani Buni. Nie jest to ciasto wykonane przeze mnie. Ja zrobiłam tylko zdjęcia. Jest to sztandarowy wypiek mojej przyszłej teściowej, który zresztą zawsze się jej udaje (no prawie zawsze :-)) Biszkopt, masa jabłkowa, masa budyniowa oraz polewa czekoladowa – całość składa się na przepyszne ciasto i dlatego postanowiłam się nim z wami podzielić 🙂 Jeżeli jeszcze nie wiecie co upichcić na weekend polecam właśnie to ciasto 🙂

Składniki na dużą blachę 25×35 cm:

BISZKOPT:

– 4 jajka

– szklanka cukru

– 1/2 szklanki mąki pszennej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka wraz z cukrem ubijamy do momentu uzyskania białej masy (trwa to około 10 min). Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 30 min ( do momentu suchego patyczka).

MASA JABŁKOWA:

– 1 1/2 kg jabłek

– dwie galaretki cytrynowe (sam proszek) – lub inny smak

Jabłka należy obrać, pokroić w kawałki i zetrzeć na tarce. Wraz z galaretką smażymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy do ostudzenia.

MASA BUDYNIOWA:

– 1 szklanka mleka

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 1 szklanka cukru

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1,5 łyżki mąki pszennej

– 200 g miękkiego masła

Połowę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Do drugiej połowy mleka dodajemy obie mąki, intensywnie mieszając by nie było grudek. Masę z mąkami wlewamy na gotujące się mleko z cukrami, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy masa nie będzie już bardzo gorąca dodajemy do niej masła i ucieramy do połączenia całości.

POLEWA CZEKOLADOWA:

– 5 łyżek cukru pudru

– 2 łyżki wody

– 3 łyżki kakao

– 60 g masła

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

Na biszkopcie układamy jabłka, następnie masę budyniową i polewę. Całość można odsypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Z tej blachy wychodzą około 22 całkiem spore porcje. Jedna wynosi: 280 kcal

Smacznego!!!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ~Ervisha
    22 listopada 2013 at 11:51

    Ta Babunia wie co dobre 🙂

    • Reply
      Justyna
      22 listopada 2013 at 14:04

      Zgadza się 🙂

    Leave a Reply

    dziewiętnaście + pięć =