Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Ciasto „Krówka”

Ciasto krówka – urzekła mnie nie tylko nazwa ale i zdjęcia na blogu Ciastkarnia na kruchym spodzie gdzie podejrzałam przepis na ten wspaniały wypiek. W planach miałam zupełnie inne ciasto, ale pomyślałam, że to musi być mega pyszne i, że należy je zrobić jako pierwsze. I nie myliłam się. Nie tylko ja ale i wszyscy domownicy zgodnie stwierdzili że ciasto jest pyszne. Czekoladowy spód i masa twarogowa zmieszana z masą krówkową to doskonałe połączenie 🙂

Składniki na foremkę 24×24 cm:

Czekoladowe ciasto:

– 80 g masła

– 1/3 szklanki mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 3 jajka – białka i żółtka osobno

– 1 łyżka kakao

– 60 g czekolady ( u mnie gorzkiej)

– 1 szklanka mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

Do garnuszka z grubym dnem dajemy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do połączenia składników. Następnie dodajemy żółtka, kakao i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy do przestudzonej masy. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w 180 stopniach

Masa serowo – krówkowa:

– 500 g twarogu ( u mnie sera na serniki)

– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 jajka

– 2,5 łyżki śmietany 12%

– 1/2 szkalnki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– duża puszka masy krówkowej (500 g ) – w zależności jakie lubimy proporcje

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, ale niezbyt długo. Dodajemy ser, śmietanę i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części i jedną łączymy z masą krówkową. Na lekko przestudzone ciasto czekoladowe nakładamy „kleksami” masę twarogową i masę krówkową do momentu ich wyczerpania. Pieczemy 50 min w 170 stopniach.

Z mojej foremki wychodzi 14 porcji. Jedna to 340 kcal

Smacznego!!!

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    ~jola8000
    24 listopada 2013 at 13:15

    Super ciasto , muszę kiedyś wypróbować 🙂

  • Reply
    ~Klaudia- chochlikikuchenne
    24 listopada 2013 at 14:05

    Muuu-si byc pyszne! 😀
    Nazwa jest genialna 🙂

    • Reply
      Justyna
      24 listopada 2013 at 14:50

      Jest naprawde pyszne i dość słodkie 🙂 Polecam!!!

  • Reply
    ~Asia
    6 lutego 2014 at 16:38

    Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło super! Zmieniłam tylko ilość cukru. Z zasady daję zawsze mniej niż jest w przepisach i tak zrobiłam również tym razem. Do ciasta dałam 1/2 szklanki, do masy ok. 1/3 szklanki i jest ok.

    • Reply
      Justyna
      6 lutego 2014 at 18:47

      Bardzo się cieszę że wyszło smaczne:-) Pozdrawiam

  • Reply
    ~Marta
    12 marca 2014 at 19:30

    Czy to ciasto piecze sie dwa razy? Czy ciemny spod sie nie przypala, ciasto wyglada na ciekawe tylko co z tym pieczeniem?

    • Reply
      Justyna
      12 marca 2014 at 20:50

      Tak, ciasto pieczzemy dwa razy. Najpierw ciemny spód a potem górę. U mnie ciasto sie nie przypaliło ponieważ masa krówkowa jest wilgotna. Jeżeli masz obawy lub nie wiesz jaki będzie efekt w Twoim piekarniku, polecam skrócić czas pieczenia ciemnego ciasta do 20-25 min.

  • Reply
    ~gabi
    12 marca 2014 at 22:56

    Musze zrobic! :O

    • Reply
      Justyna
      12 marca 2014 at 23:20

      Polecam:-)

  • Reply
    ~anetka85
    4 kwietnia 2014 at 19:09

    Mam pytanie czy te żółtka trzeba ubic czy zaczepac tylko?I czy ta masa krówkowa się tylko wylewa ?Albo?

    • Reply
      Justyna
      4 kwietnia 2014 at 19:38

      W cieście białka ubijamy na sztywno a żółtka tylko wrzucamy i miskujemy z resztą składników. W masie serowej całe jajka miksujemy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Masę krówkową sie poprostu wylewa:-)

    Leave a Reply

    17 + siedemnaście =