Ciasto miało przetestować mój nowy zakup, a mianowicie mini tortownice o średnicy 12 cm każda. Foremki sprawdziły doskonale, a taki uroczy mały wypiek wygląda wręcz rewelacyjnie. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Dolina Smaków dokonałam w nim kilku zmian dlatego w efekcie końcowym wyszło coś na kształt sernika. Było naprawdę przepyszne i smakiem faktycznie przypominało popularne batoniki Bounty. Polecam każdemu kto uwielbia połączenie kokosa i czekolady 🙂
Składniki na dwie tortownice 12 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm:
Ciasto:
– 3/4 szklanki mąki
– 50 g zimnego masła
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru
– 1 mały cukier waniliowy
– 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie
Wszystkie składniki zagniatamy w kulę, owijamy folią i na 20 min wstawiamy do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy do średnicy większej od naszej foremki, tak by wyłożyć ciastem również brzegi. Ciasto układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 12 – 15 min ( do jasno złotego koloru). Gdy upieczone ciasto wystygnie przygotowujemy masę.
Masa:
– 200 g serka mascarpone
– 1 jajko
– 1 płaska łyżka mąki
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki śmietanki kremówki (w wersji płynnej)
– 5 łyżek wiórek kokosowych
Wszystkie produkty łączymy w jednej misce i krótko miksujemy do połączenia skladników. Wylewamy na upieczone ciasto kruche i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (wierzch nie może sie spalić).
Serniczki polewamy gorzka czekoladą. W tym celu podgrzewamy:
– 50 ml śmietany kremówki i do ciepłej dodajemy
– 60 g gorzkiej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Polewę wykładamy na ciasto. Można je wstawic na chwilę do lodówki by polewa czekoladowa zastygła, ale generalnie ciasto powinnno stać w temperaturze pokojowej. Dla dekoracji posypyjemy czekoladę wiórkami kokosowymi.
Jeden torcik to 1255 kcal. Liczba kalorii w porcji będzie zależała od jej wielkości. Moje były małe, gdyż pokroiłam torcik na 6 części – czyli 210 kcal jedna. Gdy pokroicie torcik na 4 porcje – jedna będzie mieć 313 kcal.
Smacznego!!!
10 komentarzy
~gin
12 grudnia 2013 at 12:25Urocze takie torciki 🙂
~mariola
12 grudnia 2013 at 18:00smakowicie wyglądają 🙂 zapraszam do mnie na świąteczne gwiazdki: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/12/kruche-gwiazdki-ze-skorka-pomaranczy.html
~gość
12 grudnia 2013 at 18:42Świetne sernikowe babeczki, polecam też takie
http://inews.com.pl/WordPress3/babeczki-czekoladowe
~Obzarciuch
12 grudnia 2013 at 20:50wygląda smakowicie, zobacz też moje ciasto bounty
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html
Justyna
12 grudnia 2013 at 23:12W takiej wersji chyba też bardzo by mi posmakowało:-)
~tss
12 grudnia 2013 at 22:17Ciekawy przepis, trzeba sprobować. Mascarpone daje wiele możliwości. Polecam czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .
~Ulubione przepisy barbary
12 grudnia 2013 at 22:31Wyglądają smakowicie, takie porcje dla dużych łasuchów:-), czyli coś dla mnie.
To może spróbujesz mojej propozycji Ciasta z bananowego ciasta pieczone jako babeczki. U nas wszyscy byli zachwyceni, a dzieciaki to już nie wspomną:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/07/babeczki-mufinki-z-bananowego-ciasta.html
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu
Justyna
12 grudnia 2013 at 23:10Z chęcia zajrze bo muffiny uwielbiam:-)
~U&K
13 grudnia 2013 at 21:38Mmmmm.. pychotka:)
przetestujemy na pewno !
Dodaję Twój blog do swoich ulubionych 🙂
Zapraszamy do siebie.
Justyna
13 grudnia 2013 at 22:46Dziękuję za zaufanie i z chęcia będe do was zaglądać:) Pozdrawiam