Bez kategorii/ CIASTA I DESERY

Sernikowe ciasto a’la Bounty – w wersji mini

Ciasto miało przetestować mój nowy zakup, a mianowicie mini tortownice o średnicy 12 cm każda. Foremki sprawdziły doskonale, a taki uroczy mały wypiek wygląda wręcz rewelacyjnie. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Dolina Smaków dokonałam w nim kilku zmian dlatego w efekcie końcowym wyszło coś na kształt sernika. Było naprawdę przepyszne i smakiem faktycznie przypominało popularne batoniki Bounty. Polecam każdemu kto uwielbia połączenie kokosa i czekolady 🙂

Składniki na dwie tortownice 12 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm:

Ciasto:

– 3/4 szklanki mąki

– 50 g zimnego masła

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru

– 1 mały cukier waniliowy

– 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie

Wszystkie składniki zagniatamy w kulę, owijamy folią i na 20 min wstawiamy do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy do średnicy większej od naszej foremki, tak by wyłożyć ciastem również brzegi. Ciasto układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 12 – 15 min ( do jasno złotego koloru). Gdy upieczone ciasto wystygnie przygotowujemy masę.

Masa:

– 200 g serka mascarpone

– 1 jajko

– 1 płaska łyżka mąki

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki śmietanki kremówki (w wersji płynnej)

– 5 łyżek wiórek kokosowych

Wszystkie produkty łączymy w jednej misce i krótko miksujemy do połączenia skladników. Wylewamy na upieczone ciasto kruche i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (wierzch nie może sie spalić).

Serniczki polewamy gorzka czekoladą. W tym celu podgrzewamy:

– 50 ml śmietany kremówki i do ciepłej dodajemy

– 60 g gorzkiej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Polewę wykładamy na ciasto. Można je wstawic na chwilę do lodówki by polewa czekoladowa zastygła, ale generalnie ciasto powinnno stać w temperaturze pokojowej. Dla dekoracji posypyjemy czekoladę wiórkami kokosowymi.

Jeden torcik to 1255 kcal. Liczba kalorii w porcji będzie zależała od jej wielkości. Moje były małe, gdyż pokroiłam torcik na 6 części – czyli 210 kcal jedna. Gdy pokroicie torcik na 4 porcje – jedna będzie mieć 313 kcal.

Smacznego!!!

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    ~gin
    12 grudnia 2013 at 12:25

    Urocze takie torciki 🙂

  • Reply
    ~mariola
    12 grudnia 2013 at 18:00

    smakowicie wyglądają 🙂 zapraszam do mnie na świąteczne gwiazdki: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/12/kruche-gwiazdki-ze-skorka-pomaranczy.html

  • Reply
    ~gość
    12 grudnia 2013 at 18:42

    Świetne sernikowe babeczki, polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/babeczki-czekoladowe

  • Reply
    ~Obzarciuch
    12 grudnia 2013 at 20:50

    wygląda smakowicie, zobacz też moje ciasto bounty

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html

    • Reply
      Justyna
      12 grudnia 2013 at 23:12

      W takiej wersji chyba też bardzo by mi posmakowało:-)

  • Reply
    ~tss
    12 grudnia 2013 at 22:17

    Ciekawy przepis, trzeba sprobować. Mascarpone daje wiele możliwości. Polecam czekoladowy orzechowiec z mascarpone – http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

  • Reply
    ~Ulubione przepisy barbary
    12 grudnia 2013 at 22:31

    Wyglądają smakowicie, takie porcje dla dużych łasuchów:-), czyli coś dla mnie.
    To może spróbujesz mojej propozycji Ciasta z bananowego ciasta pieczone jako babeczki. U nas wszyscy byli zachwyceni, a dzieciaki to już nie wspomną:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/07/babeczki-mufinki-z-bananowego-ciasta.html
    Pozdrawiam i życzę udanego weekendu

    • Reply
      Justyna
      12 grudnia 2013 at 23:10

      Z chęcia zajrze bo muffiny uwielbiam:-)

  • Reply
    ~U&K
    13 grudnia 2013 at 21:38

    Mmmmm.. pychotka:)
    przetestujemy na pewno !

    Dodaję Twój blog do swoich ulubionych 🙂
    Zapraszamy do siebie.

    • Reply
      Justyna
      13 grudnia 2013 at 22:46

      Dziękuję za zaufanie i z chęcia będe do was zaglądać:) Pozdrawiam

    Leave a Reply

    11 − dziewięć =