Ciasto miało przetestować mój nowy zakup, a mianowicie mini tortownice o średnicy 12 cm każda. Foremki sprawdziły doskonale, a taki uroczy mały wypiek wygląda wręcz rewelacyjnie. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Dolina Smaków dokonałam w nim kilku zmian dlatego w efekcie końcowym wyszło coś na kształt sernika. Było naprawdę przepyszne i smakiem faktycznie przypominało popularne batoniki Bounty. Polecam każdemu kto uwielbia połączenie kokosa i czekolady 🙂

Składniki na dwie tortownice 12 cm lub jedną większą o średnicy 20 cm:

Ciasto:

– 3/4 szklanki mąki

– 50 g zimnego masła

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru

– 1 mały cukier waniliowy

– 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie

Wszystkie składniki zagniatamy w kulę, owijamy folią i na 20 min wstawiamy do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy do średnicy większej od naszej foremki, tak by wyłożyć ciastem również brzegi. Ciasto układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 12 – 15 min ( do jasno złotego koloru). Gdy upieczone ciasto wystygnie przygotowujemy masę.

Masa:

– 200 g serka mascarpone

– 1 jajko

– 1 płaska łyżka mąki

– 2 łyżki cukru

– 2 łyżki śmietanki kremówki (w wersji płynnej)

– 5 łyżek wiórek kokosowych

Wszystkie produkty łączymy w jednej misce i krótko miksujemy do połączenia skladników. Wylewamy na upieczone ciasto kruche i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (wierzch nie może sie spalić).

Serniczki polewamy gorzka czekoladą. W tym celu podgrzewamy:

– 50 ml śmietany kremówki i do ciepłej dodajemy

– 60 g  gorzkiej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Polewę wykładamy na ciasto. Można je wstawic na chwilę do lodówki by polewa czekoladowa zastygła, ale generalnie ciasto powinnno stać w temperaturze pokojowej. Dla dekoracji posypyjemy czekoladę wiórkami kokosowymi.

Jeden torcik to 1255 kcal. Liczba kalorii w porcji będzie zależała od jej wielkości. Moje były małe, gdyż pokroiłam torcik na 6 części – czyli 210 kcal jedna. Gdy pokroicie torcik na 4 porcje – jedna będzie mieć 313 kcal.

Smacznego!!!