Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Biszkopt czekoladowy z rabarbarem i orzechami

Rabarbaru kupiłam ostatnio dość sporo więc po deserze przyszedł czas na ciacho, naprawdę dobre ciacho 🙂 Jest to biszkopt czekoladowy (nie kakaowy) z rabarbarem i orzechami. Ciasto jest niesamowicie puszyste i delikatne, a całą słodycz przełamuje smak rabarbaru. Wykonuję się go dość szybko i myślę że szanse są bardzo małe żeby się nie udał 🙂 Za przepis muszę podziękować austriackiemu kucharzowi z Hotelu Wiesergut, którego bardzo długo musiałam namawiać do zdradzenia swojego sekretu 😀

Składniki na tortownicę o średnicy 25cm lub na blaszkę o bokach około 20x25cm:

– 110g masła

– 60g cukru pudru

– 5 żółtek

– 150g deserowej czekolady

– 55g masła (do połączenia z czekoladą)

– 100g mąki

– 5 białek

– szczypta soli

– 4 pałki rabarbaru

– 3 garście wybranych posiekanych orzechów (u mnie migdały)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić w paski o szerokości około 1 cm.

Masło (110g) ucieramy z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy żółtka, cały czas ucierając (lub miksując). Mniejszą porcję masła roztapiamy wraz z czekoladą w garnuszku. Całość, lekko ostudzoną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąki i krótko wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodając odrobiny soli. Ubite białka powoli, ostrożnie i partiami dodajemy do masy czekoladowej, mieszając szpatułką. Gdy masa będzie jednolita wrzucamy do niej rabarbar i całość wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170ºC na około 40min (do suchego patyczka).

Z całości wychodzi około 14 porcji. Jedna porcja = 300 kcal (w zależności od użytych orzechów)

Przepis zgłaszam do rabarbarowej akcji kulinarnej:

Smacznego!!!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    ~Olcik
    10 czerwca 2013 at 10:05

    mniam.. apetyczny !
    Dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej:)

  • Leave a Reply