Bez kategorii/ DESERY

Deser rabarbarowo-jogurtowy

W związku z tym iż sezon rabarbarowy w pełni, postanowiłam skorzystać z dobrodziejstw tegoż warzywa. W młodości nie przepadałam za rabarbarem, gdyż zwyczajnie był on dla mnie za kwaśny. Ale jak to mówią z wiekiem wiele może się zmienić 🙂 Wiele Pań zapewne dba teraz bardzo o linie, a deser ten doskonale nadaje się na przekąskę lub poprostu jako podwieczorek. Nie dość że jest zdrowy (zawiera bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin) to jedna porcja zawiera niecałe 150kcal. Przepis podpatrzyłam na stronie http://www.mojewypieki.com/przepis/deser-z-rabarbarem,-jogurtem-i-muesli

Składniki na 4 porcję (dość duże szklanki):

– 3 pędy rabarbaru ( u mnie z naturalnych upraw, czyli bio :-))

– 2 łyżki cukru (zwolennicy słodkości mogą użyć więcej cukru, wówczas automatycznie zwiększ się kaloryczność deseru)

– 1/4 szklanki wody

– ok. 400ml jogurtu naturalnego (w zależności jakie proporcje lubicie)

– odrobina rodzynek, orzechów i kakao do ozdobienia (można zastąpić waszymi ulubionymi dodatkami)

Rabarbar należy obrać, umyć i pokroić w plasterki. Razem z cukrem i wodą wrzucić do garnka i gotować aż rabarbar będzie całkiem miękki. Odstawić do przestudzenia, a potem do lodówki. W szklankach układamy warstwę rabarbaru, następnie jogurt i przyozdabiamy rodzynkami, orzeszkami i kakaem. Podajemy schłodzone.

Deser rabarbarowo – jogurtowy

Smacznego!!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

18 − dwanaście =