BABKI/ Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE

Babka jogurtowa z żurawiną

Babka jogurtowa z żurawiną

No i udała się kolejna babka w tak krótkim odcinku czasu 🙂 Może odczarowałam moje zakalce 🙂 Pamiętacie ostatnią najprostszą babkę? Ta jest bardzo podobna, jeżeli chodzi o składniki. Natomiast zupełnie inny jest jej sposób przygotowania. W tamtej łączyliśmy po prostu wszystkie składniki. Dzięki temu było szybciej, ale babka była bardziej krucha, a ciasto mniej zwarte. Przypominało muffiny. Natomiast w tej łączy się jajka z cukrem, troszkę jak na biszkopt. Dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję. Obie pyszne i obie wyszły 🙂

Babka jogurtowa z żurawiną składniki na foremkę 9×25 cm:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g białej czekolady
  • skórka starta z pół cytryny
  • dwie garście żurawiny suszonej

Wykonanie:

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy dość długo na puszystą masę. W tym czasie roztapiamy czekoladę wraz z masłem. Do ubitych jajek przelewamy masło z czekoladą i wsypujemy resztę składników. Krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia składników. Na końców dorzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (ja wykorzystałam swoje malutkie foremki: dwie keksówki i jedna mini tortownica). Ciasto wylewamy do około 2/3 wysokości foremki (powinno wyrosnąć). I wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Ja swoje wyciągałam już po 40 minutach, a myślę, że mogły się piec jeszcze krócej.

Babka jogurtowa z żurawiną
prosta babka
Prosta i szybka babka
łatwe ciasto
Pyszna babka jogurtowa

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło wpisu blog Kwestia Smaku

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    zafascynowane
    29 marca 2020 at 16:14

    Wypiek cudo! wygląda przepysznie 🙂

  • Leave a Reply

    15 − sześć =