Strasznie sie cieszę, że trafiłam na ten przepis na blogu Anyżkowo. Autorka przedstawia to ciasto jako wypiek bez konieczności pieczenia i faktycznie tak jest, jeżeli zamienimy biszkopt na gotowe biszkopty dostępne w sklepach. Ja jednak od jakiegoś czasu szukałam ciasta lekkiego i mało kalorycznego (ale czekolada musiała być :-)) i przeliczyłam, że upieczony biszkopt posiada mniej kalorii niż te gotowe biszkopty. Generalnie ciasto jest bardzo proste i szybkie, a przy tym bardzo smaczne, no i jeden kawałek to tylko 170 kcal. Nie za słodkie, a raczej orzeźwiające. Serdecznie polecam.
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Biszkopt:
– 2 jajka: białka i żółtka osobno
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– czubata łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli i szczypta proszku do pieczenia
– mocna herbata do nasączenia
Białka ubijamy i pod koniec dodajemy cukru. Ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 12 minut. Po ostudzeniu nasączamy kilkoma łyżkami herbaty.
Masa bananowa:
– 4 banany
– 2 galaretki o dowolnym smaku
– 2 łyżki masła
– 0,5 szklanki wody
– sok z cytryny
– 2 łyżki cukru – opcjonalnie. Ja dodałam ponieważ moje galaretki nie zawierały cukru
Banany polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja zostawiłam kilka większych kawałków). Wodę z masłem zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i połączyć z masą bananową. Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje szykujemy polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
– 60 g gorzkiej czekolady
– 120 ml śmietanki kremówki 36%
Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na masę bananową i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
Z blaszki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna to 170 kcal.
Smacznego!!!
7 komentarzy
~gin
5 kwietnia 2014 at 14:46Wygląda smakowicie 🙂
~Marta
20 maja 2014 at 12:20Świetnie wygląda i na pewno tak samo smakuje! 🙂 Zrobię na weekend 🙂
~Irena
20 maja 2014 at 12:31Musi być pyszne i lekkie. Na pewno je upiekę 🙂
Justyna
20 maja 2014 at 20:47Serdecznie polecam 🙂
~ania
21 maja 2014 at 23:25Przepisam juz spisalam, rano bede robic 🙂
Justyna
22 maja 2014 at 09:08Daj znać jak poszło:-)
~ania
23 maja 2014 at 18:30Ciasto wyglada smakowicie, ale niestety musze przyzynac ze tylko wyglada 🙁